Több mint tízmilliárd dollárt dobtak össze Szíriának

Több mint 10 milliárd dollárt ajánlottak fel a szíriai menekültválság kezelésére a csütörtöki londoni donorkonferencia résztvevői - jelentette be David Cameron brit miniszterelnök.

Nagy-Britannia kormányfője szerint a tanácskozás résztvevői - hetvennél több ország - 2016-ra 6 milliárd, a 2020-ig terjedő időszakra pedig további mintegy 5 milliárd dollár folyósítását ígérték. Cameron hangsúlyozta, hogy ekkora összeget még sohasem ajánlottak fel humanitárius válság enyhítésére.

Az ENSZ főtitkára szerint azonban csak az idén legalább nyolcmilliárd dollárra lenne szükség a szíriai konfliktus következményeitől szenvedő menekültek és az őket befogadó térségbeli országok megsegítésére. Ban Ki Mun az adományozó konferenciát megnyitva kijelentette: a nemzetközi közösség - néhány nagyvonalú felajánlástól eltekintve - eddig nem tudott lépést tartani a szíriai válság támasztotta pénzügyi segélyigényekkel, és a külvilágot általánosságban is súlyos felelősség terheli, amiért nem tudott véget vetni a hatodik évébe lépő szíriai konfliktusnak.

A donorkonferencia házigazdái, Nagy-Britannia, Norvégia és Németország elsőként jelentették be felajánlásaikat, őket az Egyesült Államok, az EU, Japán és más országok követték. London 2020-ig 1,76 milliárd, Oslo pedig 1,17 milliárd dollár támogatást ígért. Berlin 2018-ig 2,57 milliárd dollárral járul hozzá a probléma kezeléséhez, Washington pedig 890 millió dollárt különített el erre a célra az idei költségvetésből. Az EU valamivel több mint 3 milliárd dollárt ajánlott fel. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az unió eddig mintegy ötmilliárd eurót költött a szíriai humanitárius válság enyhítésére.

A Londonban bejelentett összegből 2018-ig várhatóan 1,1 millió munkahelyet hoznak létre szíriai menekültek számára a szomszédos országokban. Magyarország kórházépítéssel és -üzemeltetéssel járulna hozzá Szíria újjáépítéséhez. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány kész arra, hogy erre a célra 1 milliárd 575 millió forintot biztosítson.

A csaknem öt éve dúló polgárháború 6 millió embert kényszerített lakóhelye elhagyására Szírián belül, további 4 millióan pedig a környező államokba és Európába távoztak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a válság megoldását célzó nemzetközi erőfeszítések eddig nem vezettek eredményre, ezért nem lehet azzal számolni, hogy az Európára háruló bevándorlási nyomás rövid időn belül enyhül. Szíriában és a térség más országaiban - vagyis Európa szomszédságában - összességében 30-35 millió ember van olyan élethelyzetben, amely miatt könnyen dönthet úgy, hogy Európa felé veszi az irányt, és ez súlyos következményekkel fenyeget - mondta.

A miniszter szerint ezért mindenekelőtt abban kell segíteni, hogy a Szíriából elmenekült emberek a hazájukhoz legközelebb tudjanak maradni, és a konfliktus vége után minél hamarabb vissza tudjanak térni Szíriába és visszatérhessenek régi életvitelükhöz. A korábbi szíriai donorkonferenciák felajánlásai nem teljesültek. A tavalyi tanácskozás nyomán csak a célul kitűzött összeg felét sikerül összegyűjteni.