Többé nem marad titokban

Minisztériumi döntés: tájékoztató honlapot kell működtetni, ahol a lakosság figyelemmel kísérheti az energia hatékony felhasználását.

A tájékoztatás elkülönítetten, célcsoportonként - lakosság, vállalkozások, építőipari szakemberek, mérnökök, tervezők, energetikai szakemberek, pénzügyi intézmények, energiahatékonysági szolgáltatók és közintézmények - jelenik majd meg a honlapon.
 
A tájékoztatás főbb témaköreibe tartozik a jogi szabályozás, a finanszírozás és támogatás, valamint az energiahatékonyság-alapú szerződések bemutatása.
 
A lakosság tájékoztatást kap az energetikai auditálásról, illetve konkrét példák jelennek meg a portálon arra, hogy egy auditálást követő intézkedés mekkora megtakarítással jár.
 
A honlapon az energiahatékonysági szolgáltatók, valamint a pénzügyi szolgáltatók hirdethetnek is. Az utóbbiak - energiahatékonysági szolgáltatások és energiahatékonysági támogatási programok igénybevételének elősegítéséhez kínált - pénzügyi termékeikről adhatnak tájékoztatást.
 
A nemzeti fejlesztési miniszter egy másik rendelettervezete adatszolgáltatásra kötelezi az energetikai auditorokat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által üzemeltetett internetes felületre fel kell tölteni minden auditot, úgy hogy abban szerepeljen a javasolt beavatkozás módja, valamint a potenciális megtakarítás nagysága is. A korábban megtörtént auditálásoknál pedig a megvalósult beavatkozást követően bekövetkezett megtakarítást kell feltölteni a hivatal honlapjára.