Többet nem akar a kórházi fertőzésekről beszélni az egészségügyi államtitkár

Ónodi-Szűcs Zoltán reméli, hogy többet nem kerül szóba ez a téma a Parlamentben, mert a probléma nemcsak Magyarországon van jelen.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport február végi nyílt levelében döbbenetes adatokat közölt az ÁNTSZ-re hivatkozva.

Az ugyan nem újdonság, hogy a magyar kórházak döbbenetesen rossz állapotban vannak, de kiderült az is, Magyarországon

évente jóval többen halnak meg a kórházi fertőzések miatt, mint közlekedési balesetben.

Mint írták, a problémával az egész nyugati orvoslás küzd, de sikerrel csak azok az országok járnak, akik nem söprik a szőnyeg alá a problémát.

"Lehet azzal takarózni, hogy bár nő a fertőzések száma, de egyes járványok száma alacsonyabb. Sajnos a baktériumok terjedését a kommunikációs csaták nem állítják meg. Ahhoz egészségügyi személyzet, korszerű eszközök és fertőtlenítőszerek kellenének"

- fogalmaznak a nyílt levélben, ahol leírják azt is, hogy mi ezzel szemben a magyar valóság: vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá pénz. A mikrobiológusok jelzik, hogy ellehetetlenülnek a laborok, az ÁNTSZ hálózat meggyengült, nincs szakember.

A 444.hu számolt be arról, hogy  Magyarországon

1000 betegnaponként átlag 6 liter alkoholos kézfertőtlenítőt használnak, szemben a WHO 20 literes ajánlásával.

Az ajánlott mennyiség még a legdrágább fertőtlenítőből is legfeljebb évi 1,5 milliárdos tétel volna - kalkulált a portál.

Az államtitkár többet nem akar beszélni róla

A parlament hétfői ülésnapján dr. Lukács László György, a Jobbik képviselője szembesítette az állapotokkal Dr. Ónódi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt.



Lukács szerint a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos rendelkezésre álló adatok nehezen megtalálhatóak, és nehezen értelmezhetőek. A másik gond a jelentési rendszer, ahol az orvosok egybehangzó véleménye szerint nem mindenki, és nem megfelelően jelent. Lukács szerint elvárható lenne, hogy a betegek tiszta képet kapjanak a körülményekről, és lássák, melyik intézményben, milyen veszélyek leselkednek rájuk.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár válaszában kijelentette: az egészségügy helyzetéről szerinte fals információk jelentek meg.

A kórházi fertőzés nem műhiba, hanem egy olyan problémakör, amely nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden pontján jelen van.

A kézmosást összemosni a fertőzéssel szintén felesleges, mert az sem mindegy, hogy mennyire van legyengülve a beteg - jelentette ki. Ónodi-Szűcs végül kijelentette: reméli, nem kell többet megszólalnia ebben az ügyben a Parlamentben.