Nagy az öröm, hogy a veszteséges Grand Tokaj Zrt. teljes részvénycsomagja is egy fideszes alapítványba került

Nagy az öröm, hogy a veszteséges Grand Tokaj Zrt. teljes részvénycsomagja is egy fideszes alapítványba került

A Tokaji borvidéket sem a hagyta érintetlenül a fideszes mélyállam építése: a legújabb körben megszavazott változások értelmében létrejön a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány. Az újonnan létrejövő egyetem egy nemzetközi szőlészettel-borászattal foglalkozó bázist hivatott megalapozni, és a működését jól meg is alapozta az Orbán-kormány. 

Megmutatjuk, kik képviselik a fideszes mélyállamot: hiába a kormányváltás, ha maradnak '22 után is

Az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden átnyomta a "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), mindez azt jelenti, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közel 70 százaléka alapítványi fenntartásba került. A Fidesz közvagyon-privatizálásaként is emlegetett húzását alaposan bebetonozta, ugyanis az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható.

A Stumpf István, a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos által vezetett kuratórium felügyelete alá került többek között

a Grand Tokaj Zrt. 400 694 darab részvénye, azaz a sárospataki intézmény egy komplett állami cég tulajdonosa lett.
A Mandiner információi szerint az alapítvány vezetése a volt alkotmánybíró mellett Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Waberer's International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója, Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, valamint Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora kerülhet.

A Grand Tokajjal az Alfahír legutóbb akkor foglalkozott részletesen, amikor rejtett kamerás felvételeken mutattuk be, hogy semmisítenek meg sok-sok ezer palacknyi készletet - az új brand kiépítése érdekében. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/NAJN3-duJ1Q.jpg?itok=1lKFjYlf","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=NAJN3-duJ1Q&t=3s&ab_channel=nemzeti1tv","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Már akkor is jeleztük, hogy hiába az állami milliárdos dotálás, a Grand Tokaj Zrt. masszívan veszteséges, így pusztán a bevételeire alapozni egy új egyetemet, aggodalomra adhat okot. Ugyanakkor a cég a Tokaji Borvidék legnagyobb felvásárlója és bortermelője, az eddig állami tulajdonban lévő vállalat a térség teljes bortermelésének mintegy 35 százalékát adja és 1000 hektárnyi termőterületről több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt - derül ki az mfor.hu összeállításából. 

250 ezer hektoliter magyar bor lepárlását tervezik

A kormánypárti Magyar Nemzet közölt egy összeállítást a krízis lepárlásról, amelyre 2,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre. A 250 ezer hektoliter bor lepárlását a koronavírus-járvány okozta keresletvisszaeséssel magyarázzák. A leadott borból egyébként fertőtlenítő lesz. "A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják.

A Zrt. 2020-ban 2,6 milliárd forint árbevételt ért el ötmillió palack eladása mellett, de a mérleg szerinti eredménye a korábbi jelentős beruházások miatt még továbbra is negatív lett: -706 millió forint. 

Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója a portálnak elmondta, a tulajdonosváltás érdemben nem kell, hogy befolyásolja a cég működését és piaci alapon végzett tevékenységét.

"A döntéshozási mechanizmusokban és természetesen a felügyeleti/kontroll funkciókban várható majd változás, illetve a képzési helyszínként lesz nagyobb szerepe a társaságnak. Optimistán és várakozással tekintünk az új feladatok és a közös munka elé a kuratóriummal"

- fogalmazott a cégvezető. 

Sárospatak fideszes polgármestere, Aros János is örül a modellváltásnak. Az mfor.hu-val közölte,

az egyetemhez kerül a Grand Tokaj Zrt. részvénycsomagja mellett a tarcali borászati kutató és az egykori Borostyán Szálloda épülete is Sárospatakon, amely jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában van, és újra hotelfunkciót szánnak neki.

Mindezek alapján tehát üdvözlik a kormány döntését és az egyetem létrejöttét.

De hogy mi lesz az alapítványba csoportosított állami vagyonelemek sorsa, az csak a kuratóriumoktól függ, hiszen ezeket a vagyontárgyakat - például a cikkben említett ingatlanokat értékesíthetik is, az államnak csak visszavásárlási joga maradt.