Tökön rúgta az AB a kormányt: csak földvásárlásra fordítható az állami földek eladásból befolyt pénz

Ennek értelmében az állami földek privatizációjából befolyt összeget fölvásárlásra kell fordítania a kormánynak, Lázárék azonban már keresik a kiskapukat.

Az Alkotmánybíróság (AB) a mai napon döntést hozott az ellenzék által a földprivatizáció megállításra benyújtott kifogássorozatból, a kormány közeli emberekkel feltöltött AB a legtöbb esetben nem adott helyet az ellenzék kifogásainak, egy esetben azonban kimondta, hogy az ellenzéknek igaza van.

Ennek értelmében az állami földek privatizációjából befolyt összeget fölvásárlásra kell fordítania a kormánynak

– hangsúlyozta a képviselő.

A radikális ellenzéki politikus szerint ezzel az abszurd helyzet állt ellő, hogy

a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke ott fog „ücsörögni 300 milliárd forint felett”, és csak arra költheti majd el, amiből ez az összeg valójában befolyt. Kiemelte: ezek után, teljesen értelmetlenné vált az állami földek privatizációja, a kormány azonban ezt nem hajlandó továbbra sem belátni.

Magyar Zoltán kitért arra, hogy a mai napon volt a mezőgazdasági bizottság ülésén Lázár János szokásos éves meghallgatása. Ott maga és több más ellenzék politikus is arra várt választ miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy ezek után mi szükség van az állami földek privatizációjára. Lázár János válaszában különböző „trükköket emlegetett” amivel majd megpróbálják kijátszani az ÁB döntését, többek között ipari parkok vásárlására próbálják majd fordítani az összeget.

Amennyiben így fog tenni a kormány, a Jobbik meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket, akár ismételten az AB-hez fordul jogorvoslatért. Álláspontjuk szerint az NFA-törvény világosan fogalmaz: termőföld vásárlásra kell fordítani ezt az összeget.

A földárverésekkel kapcsolatban a képviselő megjegyezte: az elmúlt napokban Somogy megyében több olyan település is akadt, ahol sok százmillió forintot költött egyetlen vásárló állami földek megvásárlására. Magyar Zoltán szerint ekkora összegeket a helyben élő családi gazdálkodók nem tudnak előteremteni, tehát ezekben az esetekben egyértelmű, hogy spekulációról van szó.