Tölgyessy Péter: 14 éve sosem volt esély, hogy Orbán megbukjon, már van

Tölgyessy Péter: 14 éve sosem volt esély, hogy Orbán megbukjon, már van

Most először került a Fidesz olyan helyzetbe, hogy veszíthet is – húzta alá az elismert politológus, aki arról is beszélt, számításai szerint Magyar Péter szavazóinak ötöde a Fidesz-táborból jött; és Orbán Viktor politikai túlélése is múlhat az elnökválasztáson.

A Fidesz a legtöbb európai kormányhoz képest jól szerepelt, 2022-höz képest mégis közel tízszázaléknyit vesztett – állapította meg Tölgyessy Péter a Partizán kedd esti adásában, értékelve a júniusi választások eredményét. A politikai elemző kalkulációja szerint Magyar Péter szavazóinak ötöde a Fidesz-táborból érkezett, és ez sok a véleménye alapján.

Kiemelte, ritka az ilyen, de két győztes is született a választás során, a Fidesz és a Tisza Párt is.

Arra is kitért az okfejtésében, hogy

ezen a választáson fontos változás történt, mivel megmozdult a magyar politika 14 év stagnálás után. Ez pedig azt jelenti, hogy újra valóságos tét van a hazai politikában. 14 éve sosem volt esély, hogy Orbán Viktor megbukjon, most van

– hangzott el az elismert politológustól, aki szerint már fej fej mellett van a két politikai blokk.

Tölgyessy úgy gondolja, a Fidesz gépezete, a hatalomgyár, a mozgósítás már messze nem akkora, mint korábban volt. Bár hozzátette: a Fideszre jelenleg nem elsősorban politikai veszély leselkedik, hanem gazdasági. Lassan ugyanis ötödik éve nincs növekedés és forráshiány is jellemzi Magyarországot – érvelt.

Meglátásaihoz azt is hozzáfűzte, szerinte a növekedés beesése mellett az elitek elfordulása, valamint az ellenzék teljes megsemmisülése is oka annak, hogy megmozdult a politikai közélet. Magyar egyedül összetörte ezt az egész ellenzéki világot – magyarázta.

Kifejtette: Magyar Péter hihetetlenül érzi, amit az ellenzéki szavazó hallani akar, olyan, mint egy szupervisszhang. Ugyanakkor a képet azzal árnyalta, hogy hisztérikus, hihetetlen túlzásokat mond, ezeken az alapokon lehetetlen egy országot irányítani – mutatott rá az egyetemi professzor, megjegyezve, hogy egyelőre nem ez számít, mert az ellenzéki szavazóknak most megváltóra van szüksége, „aki kézrátétellel gyógyít”.

Tölgyessy elárulta, nem jósol sok jót a NER-nek a közeljövőbe tekintve, ugyanis szerinte túl sok az ügy, túl sok a probléma egyidejűleg, s ezek megoldására kevés a forrás.

A professzor megjegyezte, hogy

ha az Orbán Viktor-féle Magyarország nem lenne ekkora válságban, akkor Magyar Péter sem lenne itt.

Tölgyessy azt is elmondta, a későbbiekben messze nem tulajdonítana akkora jelentőséget a Tisza Párt első emberének, mint amekkora most látszik.

Magyar Péter egy terméke ennek a válságnak

– jelentette ki, majd később válsághalmaznak nevezte a helyzetet.

Azt is jelezte, hogy a mostani krízis kezelésében nagyobb esélyei lennének Orbánnak, ha Trump győz az amerikai elnökválasztáson, ha ugyanis Harris győz, akkor a magyar miniszterelnök védekező szerepbe kerül támadó helyett az EU-s színtéren is. Úgy véli, hogy a politikai túlélése is múlhat ennek kimenetelén.

Zivataros és zűrös időszak elé néz Magyarország és a hazai közélet, a rendszerváltás nem biztos, hogy olyan jót hoz majd, ugyanakkor ezzel visszakaphatja a többség a döntés lehetőségét

– foglalta össze véleményét Tölgyessy Péter a jövőt illetően.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója keretében Moszkvába érkezik 2024. július 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)