Toroczkai László mesélt portálunknak "Ásotthalomország" felvirágoztatásáról

"Látják, hogy hétfőtől vasárnap estig dolgozom, az embereknek ilyen polgármesterre van szüksége."

Az elmúlt egy hétben került sor Ásotthalmon a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványának karitatív akciójára, aminek keretében rászoruló, többségében nagycsaládok nyaralhattak a településen. Te, polgármesterként mivel tudtál hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez?

Főként a programok lehetőségének biztosításával, és az itt üdülők lovaskocsival és kisbusszal való szállításával tudtunk segíteni, illetve én magam is többször itt voltam, még ha nem is tudtam végig maradni.

Én mutattam be Ásotthalom nevezetességeinek egy részét is, például Rózsa Sándor fáját, de számos olyan aprósággal is segítettem, amiket most felsorolni is nehéz lenne.

Cél-e az, hogy az ilyen programok hagyományteremtő jelleget kapjanak, illetve vártok-e még hasonló kezdeményezéseket a településre? Milyen felajánlásokkal tudjátok segíteni ezeket?

Igen, természetesen én azt szeretném - egyébként ez Ásotthalom koncepciójához is hozzátartozik. Kifejezetten a nyugalomra épülő szabadidőturizmust szeretnénk föllendíteni, ennek az egyik pontján, a Bűbáj Birtokon beszélgetünk éppen, amit két évvel ezelőtt sikerült útjára indítanom polgármesterként.

Aki ide eljött, az elégedetlenül még nem távozott. Az ember itt van Szeged, egy nagyváros közvetlen közelében, és mégis, mintha elutazott volna több ezer kilométerre, olyan csönd és békesség van, illetve olyan jó a levegő.

"Nem is gondolják az emberek, hogy itt a Dél-Alföldön ilyen helyek léteznek az erdő közepén."

Megkérdeztem most a búcsúest során a nálunk üdülőktől, hogy mi tetszett nekik a legjobban "Ásotthalomországban" - így nevezem ezt a hatalmas kiterjedésű települést (nevet) -, és a legtöbben a nyugalmat emelték ki. Azt, hogy csodálatosan ki lehet kapcsolódni, el lehet felejteni a napi problémákat.

Nagyon nagy örömmel tapasztaltam, hogy nem csak jobb színük van - hiszen strandunk is van, ahol szinte minden nap ott lehettek -, hanem látszott, hogy közösséggé kovácsolódott ez a kis csapat, föloldódott a kezdeti merevség: mosolyogtak, jókedvűek voltak.

"Ez nekem hatalmas elégtétel és nagyon jó volt látni, hogy ilyen eredményes volt ez a tábor."

A búcsúesten szóba került, hogy az egyik család szívesen ide költözne, bátorítjátok az ilyen szándékot?

Ez is jó a szabadidő-turizmusban, hogy aki nyaraló vendégként ellátogat hozzánk és megismeri Ásotthalmot, azok jelentős része visszavágyik ide és természetesen van, aki ide is akar költözni.

Oszter Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, aki minden évben visszajár hozzánk a Rózsa Sándor Fesztiválra, például most is elmondta, hogy tanyát akar nálunk (nevet).

Európában és Magyarországon is egyre kevesebb az ilyen nyugodt hely, mint Ásotthalom, így nem csoda, hogy vissza-vissza járnak hozzánk, ebbe a kis meseországba.

"Az is lényeges,

hogy a településen nincs bűnözés."

A bevándorlási krízis azért még Damoklész kardjaként lebeg Ásotthalom fölött...

Igen, a migráció az egyetlen dolog, ami veszélyeztette, és még azért veszélyezteti is az idillt, és a tavalyi évben tönkre is tette a települést.

"Minden áldott nap azon dolgozom, hogy a közvéleményt tájékoztassuk erről a veszedelemről, fölhívjuk az emberek és a politikusok figyelmét arra, hogy a határt meg kell védeni."

De most az itt üdülők is megtapasztalhatták, hogy az ásotthalmiak visszakapták a régi életüket és újra a béke szigete a nagyközség.

A helyi lakosok elégedettek a polgármesteri munkáddal? Mindenki tudja, hogy másodjára 100 százalékos eredménnyel választottak újra, érzed még ezt a bizalmat a lakosság részéről?

Igen, sőt egyre inkább érzem, hogy az emberek elfogadnak. Elsősorban azt gondolom, és ez egy nagyon érdekes tapasztalat, hogy az európai uniós forrásokból megvalósuló nagyberuházásoknál is fontosabb az embereknek az, hogy látják, élek-halok ezért a településért és gyakorlatilag ennek a hivatásnak szentelem az életemet.

"Látják, hogy hétfőtől, vasárnap késő estig dolgozom, az embereknek ilyen polgármesterre van szüksége."

Egyébként nem számít nekik, hogy melyik párttal szimpatizálok, bár a legutóbbi országgyűlési választásokon a Jobbik már az egyik legerősebb párttá vált Ásotthalmon.

"Az embereket elsősorban a munka és az a hozzáállás érdekli, amivel ahhoz a közösséghez viszonyulunk, amelyik belénk helyezte a bizalmát."

Ásotthalom rengeteg rendezvény helyszínéül szolgál, melyek közül a Dirt! Fest-re mi is kilátogattunk, egész évben szerveztek programokat, vagy ez csak a nyári szezonnak szól?

Tavasztól őszig pörög föl a rendezvénynaptárunk, de télen is van például a Batáta Fesztivál, ahol nyúlhússal kínáljuk az édesburgonyát, ami abszolút ásotthalmi találmány. Természetesen ilyenkor disznót is vágunk, jó magyar szokás szerint.

Egész évben egyre több programunk lesz, melyek között vannak meghonosodott rendezvények is, ezek közül a két legnagyobb most pont egymást követő két hétvégén volt:

"a Rózsa Sándor Fesztivál, amelyből a negyediket tartottuk idén, és a Dirt! Feszt - Gépállatok Csatája, aminek keretében az országos gyorsasági roncsderbi futam is zajlik."

A Jobbikon belül betöltött alelnöki pozícióddal végül mennyire sikerült összeegyeztetned a rendkívül sok munkával járó polgármesteri hivatást? Emlékezetes, hogy a felkéréskor voltak ezzel kapcsolatban félelmeid.

Azt gondolom szerencsés helyzet, hogy az alelnöki munkámat nyáron kellett elkezdenem, mert azért ilyenkor mindig kevesebb esemény történik a politikai életben.

De függetlenül attól, hogy óriási terhet vettem a nyakamba - amit kár lenne tagadni, hiszen emellett nyilván van magánéletem, családapa vagyok, sok feladattal -

"hál' Istennek erőm teljében vagyok, és ha valamit elvállalok, azt mindig maximális erőbedobással és legjobb tudásom szerint szoktam csinálni, ezt is így fogom."