Toroczkai nem adja fel: közkegyelmet harcolna ki Budaházyéknak

"Nagyon nem ismernek engem azok, akik azt hitték, hogy én cserben hagyom az egykori harcostársaimat, bajtársaimat".

Toroczkai emlékeztetett, hogy ahogy a Budaházy György és a 17 további vádlott bírósági tárgyalása után, valamint szeptemberben, az általa szervezett Markó utcai tüntetésen is megígérte, el fogja érni, hogy

közkegyelemre irányuló törvényjavaslat kerüljön az Országgyűlés elé.

Legutóbb, amikor az ezzel kapcsolatos határozati javaslatról tárgyalt a parlament Igazságügyi bizottsága, Répássy Róbert fideszes képviselő azt mondta, hogy ő maga sem értett egyet az első fokú ítélettel, amely 125 év fegyházzal sújtotta a hazafiakat.

Nagyon nem ismernek engem azok, akik azt hitték (sajnos még hirdették is), hogy én cserben hagyom az egykori harcostá...

Posted by Toroczkai László on Tuesday, 22 November 2016

A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy azért tartózkodnak a szavazásnál, mert a határozati javaslat bátortalannak tűnik, nem tartalmaz konkrétumokat.

„Nos, nem adtam fel, újra a Jobbik elnöksége elé vittem az ügyet, amely támogatta a közkegyelmet indítványozó törvényjavaslat beadását, amelyet a parlamenti frakció részéről Sneider Tamás alelnök-társam írt alá”

- írta Toroczkai László.

A „2006-os forradalmi események 10. évfordulója alkalmából történő közkegyelem gyakorlásáról” szóló törvényjavaslat ide kattintva nézhető meg.

Hozzátette: „Természetesen ezúttal is ott leszünk, amikor az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága tárgyal majd róla.”

Sneider: Igazságot!

A törvényjavaslatot aláíró Sneider Tamás az alábbi Facebook-bejegyzésben osztotta meg gondolatait:

"Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. és a 2006-os forradalmi események 10. évfordulója alkalmából közkegyelem gyakorlására irányuló törvényjavaslatot nyújtottam be. A javaslat célja szerint a társadalmi megbékélést szolgálja, hatálya kiterjedne az ún. Hunnia/Budaházy ügy érintettjeire is.

Ne feledjük: 1848 után 8 évvel a császár amnesztiát adott, megkegyelmezve a felségárulás, felkelés vagy lázadás miatt elítélteknek is, de 1956 után mintegy 7 évvel még Kádár János is általános amnesztiát hirdetett. Hiszem, hogy egyszer nekünk is magunk mögött kell hagyni azt az időszakot, amelyet hazugság, könnygázfelhő, kordonok fémjeleztek. Meggyőződésem szerint a 2006-os események után 10 évvel ennek eljött az ideje! A magyar szabadságot túszul ejtő kordonok leomlottak, ám a szükséges katarzis még várat magára.

Ennek elérése érdekében megkereséssel élek/éltem Orbán Viktor miniszterelnök úr, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr, Kósa Lajos és Harrach Péter frakcióvezető urak és Schmuck Erzsébet frakcióvezető asszony felé."

A törvényjavaslat ide kattintva elérhető.