Toroczkait újra politikai ügy miatt citálták bíróság elé

Szerdán tartották a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Toroczkai László felmelegített perének első tárgyalását.

Közel négy év telt el azóta, hogy Toroczkai László, a HVIM alapítója 2012 márciusának idusán egy rendszerellenes tüntetés után több száz tüntető kíséretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) akkori budapesti székhelyére ment, hogy ott egy petíciót adjon át annak valamelyik képviselője számára. A Szabadság téri Bank Center épülete a nemzeti ünnep ellenére nyitva volt, viszont az ott tartózkodó két biztonsági őr közölte vele, hogy nincs bent senki az IMF részéről. Erre ő válaszul azt mondta, hogy jó lenne, ha mégis hívnának valakit, mert „az emberek dühösek lesznek, volt már erre példa a televíziónál”. Eközben ismeretlenek petárdákat, hanggránátokat dobtak el az aulában. Az egész nem tartott több ideig, mint néhány perc, a rendőrök kiérkezésére a tömeg elhagyta az épületet, tettlegességre, erőszakos eseményekre nem került sor.

A 2006-os TV-ostromra való utalást értelmezte úgy az ügyészség, hogy ezzel fenyegetően lépett fel Toroczkai a biztonsági őrökkel szemben, és kényszerítés bűntettének kísérletét követte el.

Az ügy érdekessége, hogy bár számos kamera rögzítette az esetet, több nappal később Toroczkait mégis bilincsben vitték el akkori szegedi lakásából, az állapotos felesége mellől, a házkutatás során pedig mindössze a petíciót foglalták le. Bár akkor nagy médiavisszhangot kapott az ügy, a nyomozást megszüntették bűncselekmény hiányában, majd hogy-hogynem a 2014-es önkormányzati választások előtt, Toroczkai polgármester-jelöltségének hírével egy időben a médiából lehetett megtudni, hogy újraindult a nyomozás, vádat emeltek ellene.

Nem fenyegetés, hanem aggódás

A szerdai tárgyaláson Dr. Berzétei Dóra bírónő kérdésére Toroczkai tagadta a bűnösségét. Elmondta, hogy a Bank Center épületéhez való vonulás spontán alakult ki, a petíciót pedig azért szerette volna az IMF képviselőjének átadni, mert akkoriban nagyon aktuális volt a Nemzetközi Valutaalap Magyarországra gyakorolt nyomása. Hozzátette, hogy a célja a figyelemfelhívás volt, és azt gondolta, hogy valaki át fogja venni tőle az épületben, amely egyébként nyitva volt, és ha zárva lett volna, akkor nem ment volna be.

Fotók: Nagy Zsuzska, alfahir.hu

Hangsúlyozta, hogy a biztonsági őrök elutasító magatartása, miszerint nem voltak segítőkészek és kommunikatívak, fokozta a feszültséget, ő pedig azt akarta elkerülni, hogy erőszak legyen. Azért említette a TV-ostromot, hogy kifejezze aggódását, ugyanis egyszer már elsült az rosszul, hogy egy petíciót nem akartak átvenni (mint ismeretes, 2006 szeptember 18-án este Toroczkai egy petíciót próbált átadni az MTV valamelyik dolgozójának, kérve, hogy olvassák be, és miután ez meghiúsult, a tömeg elfoglalta a székházat).

Álláspontja szerint nem fenyegette és nem kényszerítette az őröket, az pedig egy demokráciában elfogadható, hogy valaki egy petíciót próbáljon átadni anélkül, hogy bárhova betörne vagy bárkit bántalmazna. Pap Balázs ügyész kérdésére elmondta továbbá, hogy a vele együtt érkező tömeget még induláskor felszólította a törvények betartására, arról pedig nincs tudomása, hogy ki használt pirotechnikai eszközöket az épületben, az akár egy rendőr is lehetett, tette hozzá. Amennyiben pedig azt kérték volna tőle, hajlandó lett volna egyedül felmenni is az irodába, hogy átadja a petíciót, válaszolta védője, Dr. Manger Marcell kérdésére.

Fotók: Nagy Zsuzska, alfahir.hu

Udvarias volt

Másfél órás szünet után került sor a tanúk meghallgatására. A két biztonsági őr egyaránt elmondta, hogy Toroczkai velük szemben nem lépett fel fenyegetően vagy agresszívan. A helyzetet nevezték csak stresszesnek, a tömeg miatt érezték magukat kellemetlenül, nem miatta. Az egyik őr elmondta, hogy szerinte Toroczkai udvarias volt, a másik őr pedig védői kérdésre kijelentette, hogy nem kiabált vele, a TV-ostromra való utalást pedig nem fenyegetőzve mondta, csak „említette”, bár ezt ő fenyegetésnek vette, a hangnemet pedig nem tudja megítélni.

Mind a ketten hozzátették, hogy tudomásuk szerint nem voltak az IMF dolgozói az épületben, ugyanakkor az is kiderült, hogy erről pontos információkkal nem bírhattak, és az sem derült ki egyértelműen a tanúvallomásokból, hogy kinek is telefonáltak, amikor megkérték őket, hogy szóljanak egy IMF-es dolgozónak. A legtöbb dologra egyébként nem emlékeztek pontosan, de arra például igen, hogy a tüntetők maguktól mentek el, és hogy nem történt kár sem az épületben, sem bennük.

„Az IMF-irodát így még senki nem alázta meg, mint mi ma” - mondta Toroczkai aznap a Szabadság téren, mikor a Bank Center épületének elhagyása után az összegyűlt tömeghez szólt. Hozzátette akkor azt is, hogy „annyi a különbség 2006-hoz képest, hogy tapasztaltabbak és okosabbak lettünk, de legalább ugyanannyira elszántak vagyunk, ha nem elszántabbak”.

A polgármestersége forog kockán

Ahogy az a tárgyaláson is kiderült, Ásotthalom polgármestere nem büntetett előítéletű, és ellene más eljárás nincs folyamatban. A helyzetét nehezíti ugyanakkor, hogy 2011 októberében a Fővárosi Bíróság jogerősen két évre próbára bocsátotta, miután a gyülekezési szabadság megsértésének vétségében találta bűnösnek. A bűne akkor annyi volt, hogy még 2009-ben írt egy felhívást az interneten, amelyben a budapesti PRIDE megakadályozására szólított fel. Mivel a petíció átadása a próbaidő alatt történt, így amennyiben ebben az ügyben elítélik, akkor a korábbiban is büntetést szabnak ki.

Ha Toroczkait szabadságvesztésre ítélik, és nem mentesítik az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, akkor megszűnik a polgármesteri tisztsége, amelyet először 2013-ban szerzett meg 71,5%-os támogatottsággal, majd 2014-ben újra elnyert, ekkor már kihívó nélkül. Ásotthalmon azóta számtalan fejlesztést vitt véghez, de a legfontosabb az, hogy a Csongrád megyei település a déli határvédelem szimbolikus helyszínévé vált, ahol azonban nem csak szimbolikusan kellett Toroczkainak és a mezőőreinek napi több ezer illegális határsértőtől megvédenie az országot.

A tárgyalás márciusban folytatódik újabb tanúk meghallgatásával, illetve a helyszínen készült videó-felvételek megtekintésével. A védő indítványozta, hogy hallgassák meg az IMF egyik képviselőjét is.