Török Gábor 2022-ről: ez egy kétesélyes választás lesz

Török Gábor 2022-ről: ez egy kétesélyes választás lesz

A nyugat.hu interjút készített Török Gábor politikai elemzővel, akit többek között a kormány járványkezeléséről, a 2022-es országgyűlési választások lehetséges kimeneteléről, valamint arról is kérdezték, mekkora előnyt jelenthetnek a Fidesznek az Európai Unió hamarosan induló új, hétéves ciklusa kapcsán hazánkba érkező óriási összegű támogatások.

Az elemző úgy gondolja, nincs olyan család, amelynek ne lenne közvetlen, személyes tapasztalata a kormány teljesítményéről, válságkezeléséről, épp ezért úgy véli, ez számítani fog a jövő évi országgyűlési választásokon. 2022-vel kapcsolatban egyébként elmondta, szerinte 

"olyan közhangulatra és politikai stílusra kell számítanunk, amelyhez képest a sokat emlegetett 2002-es kampány babazsúrnak tűnik majd".

Török szerint míg 2013-ban a rezsicsökkentés, addig 2017-ben a migrációs retorika "volt felépítve" egy évvel a választás előtt már, most nem marad sok ideje az Orbán-kormánynak  arra, hogy valamilyen új irányt szabjon a a politikájának.

Mint mondta,

bizonyára lesznek próbálkozások, de igazán csak a járvány értelmezése és utóhatásainak kezelése lehet a vezető téma, márpedig ez nem biztos, hogy annyira a kormánynak fog kedvezni, amennyire a korábbi nagy témák.

A politikai elemző egyébként nem látja, hogy a Fidesz a vereségre készülne, ugyanakkor szerinte a "centrális erőtérnek egyelőre vége, a kétosztatú politikai versenyben pedig nem lesz könnyű a korábbi számokat hozni".

Hozzátette, ez egy kétesélyes választás lesz és a küzdelem a nem elkötelezett vagy egyenesen bizonytalan szavazókért zajlik majd, 

Akár a kormányoldal, akár az ellenzék nyeri a választást, a parlamenti arányok a korábbiaknál sokkal szorosabban alakulhatnak.

Török Gábor az Európai Unió hamarosan induló új, hétéves ciklusa kapcsán hazánkba érkező óriási összegű támogatásokról szólva elmondta, lehet ennek ugyan jelentősége az osztogatásnak, de nem hiszi, hogy ez akár egy ellenzéki szavazót, akár egy fideszest érdemben fog befolyásolni. Úgy látja, sokkal inkább a gazdasági helyzet szubjektív választói megítélésnek van szerepe.

Az ellenzék minden törekvése arra irányul majd, hogy a választó azt kérdezze: maradjon vagy menjen Orbán. A kormányoldal pedig a két alternatíva közötti választásra fogja helyezni a hangsúlyt. A tét az egekben lesz, és olyan közhangulatra és politikai stílusra kell számítanunk, amelyhez képest a sokat emlegetett 2002-es kampány babazsúrnak tűnik majd.

- fogalmazott, hozzátéve, a választói pénztárca csak egy lesz a sok fontos szempont közül, racionalitás talán még annyira sem kap teret a mérlegeléskor, mint korábban.