Veszíthet-e választást a Fidesz?

Elemzői csörte a csütörtöki Heti Válaszban.

A csütörtökön megjelent Heti Válaszban csapott össze ismét a két elemző, többek között arról vitatkozva, hogy veszíthet-e választást a Fidesz.

„Miért ne veszíthetne?” - tette fel a kérdést Török Gábor. A politikai elemző szerint, mindent összevetve többen akarják a kormány leváltását, mint a maradását, de minden attól függ, hogy az egyéni körzetekben a kormány bukását kívánó szavazók voksai összeadódnak-e. A kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője ezt téves elemzői közhelynek nevezte, amely megfeledkezik a választási eredmény kulcsáról, a részvételről. Szerinte tény, hogy van egy masszív választókorú tömeg, amely mindennel, így a kormánnyal is elégedetlen, viszont ezek a szavazók inaktívak, ugyanakkor az aktívak között már nincs kormányváltó hangulat.

„Ehhez hozzáadódik, hogy a kutatások szerint az emberek most elégedettebbek az életükkel, mint három éve voltak”

- jelentette ki Mráz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs stratégiailag összeszervezett ellenzék.

„És nem is lesz” - szögezte le Török Gábor. Majd hozzátette: ha az aktívak között nincsenek is többen a kormányváltást akarók, nagyjából ugyanannyian vannak, mint a kormánypárti társaik. A politikai elemző szerint fontos különbség a 2014-es választáshoz képest, hogy a politikai erőtérben a Jobbik helyzete megváltozott. A párt korábban be volt zárva a nemzeti radikális szavazótáborába, nem volt benne növekedési potenciál. A mérséklődéssel azonban „szabaddá vált” a szavazók felé,

van átszavazási hajlandóság a Jobbikra középről és balról is, vagyis többen jelölik meg másodlagos pártpreferenciaként.

Ezzel szemben a Fidesz tábora más, rendkívül stabil, egyre jobban zárt, ott nem várható nagyobb mozgás se ki, se be.

„A Jobbik fölött viszont megszűnt az üvegplafon, de, ha úgy tetszik, az üvegpadló is eltűnt alóluk. Hozhatnak be új szavazókat, de könnyen veszíthetnek is”

- mondta Török.

Arról is beszélt, hogy nyugdíjas ügyben a Fidesz „pergőtüze” előtt Vona Gábor körül állt a levegő, de most joggal mondhatja a Jobbik elnöke:

azért került célkeresztbe, mert tőle tartanak a leginkább.

Mráz Ágoston Sámuel érti, hogy a Jobbik elnöke a vereségből is nyereséget akar kovácsolni, de nem hiszi, hogy ebből jól fog kijönni. Azt a Nézőpont Intézet vezetője is elismerte, hogy Vona Gábor nem az összes nyugdíjast támadta Facebook-bejegyzésében, de Mráz szerint ettől még az összeset megsértette.

„Ne feledjük, csak kormánypárti nyugdíjasból közel másfél millióan élnek közöttünk”

- mondta.

Török Gábor szerint, ha a Nézőpont tényellenőrző oldala megnézné, hogy szó szerint igaz-e, amit a Fidesz telefonos kampánya állít Vona Gáborról, akkor az jönne ki, hogy a Jobbik elnöke az eredeti Facebook-bejegyzésében nem is azt írta, mint amit a kormánypropaganda állít.

Az ellenzék többi szereplőjéről is szó esett, Török Gábor úgy vélekedett, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lényegében helyezkedik, „kifejezetten okos politikát” folytat, amikor jókat mond Botka Lászlóról, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, mert ha kidőlne a sorból, akkor Karácsony léphetne a helyére, mint a baldoldal aspiránsa. Mráz Ágoston Sámuel szerint a szocialistáknak arról fog szólni az ősz, hogy valamiképp le kell nyomni Botka László torkán: jövőre nem az ő listája fog érvényesülni.