Törökország és Szaúd-Arábia megfúrhatja a szíriai tűzszünetet

Ember Zoltán, az Iránytű Intézet kutatásvezetője úgy véli, a genfi fiaskó utáni váratlanul gyors megegyezés jelentős részben annak köszönhető, hogy Washington és Moszkva feltételezhetően nyomást gyakorolt saját térségbeli klienseire. Ezúttal ugyanis

mindkét nagyhatalomnak az az érdeke,

hogy Szíriában minél hamarabb elhallgassanak a fegyverek.

Aszadék nyomulnak

A szakértő szerint komoly szerepet játszott a tárgyalási folyamat felpörgetésében a szíriai kormányerők és szövetségeseik Aleppo és Latakia környékén lezajlott sikeres offenzívája. A visszafoglalt terület mértéke igen csekély, legfeljebb 200 négyzetkilométer, azonban ezzel a kormányerők elvágták a török határhoz vezető legfontosabb utánpótlási vonalat, így az aleppói erők helyzete jelentősen meggyengült.

Az elemző szerint figyelemre méltó, hogy az Aszad vezette kormányerők az utóbbi napokban

látványos offenzívát indítottak az Iszlám Állam ellen

Ithiriya városának közelében. A település közúti csomópont, amely az Iszlám Állam fővárosa, Rakka felé vezető sivatagi út mentén helyezkedik el. A kormányerők a sivatagos területen gyorsan haladnak előre, ezzel elképzelhető, hogy

megkezdődött a versenyfutás Rakkáért.

Aszadékat gyakran éri az a vád, hogy elhanyagolják a terrorszervezet elleni fellépést, holott a kormány stratégiájának fontos eleme, hogy a nyugati közvélemény felé úgy tűnjön fel, mint az az egyetlen helyi erő, amely képes az Iszlám Állam ellen fellépni.

Az orosz légierő előkészítő tevékenysége nélkül a sikerek nem jöhettek volna létre, hiszen minden eddiginél többet repültek, a bevetésszám meghaladta a napi kétszázat is – mutat rá Ember. Ám hozzáteszi azt is, hogy az intenzív légicsapások nem csak katonai sikereket, de óriási pusztítást is eredményeztek, ez pedig újabb, több tízezres, akár

több százezres menekülthullámot

indít . Úgy véli, ez is a rendezés felé hajtotta a tárgyaló feleket, különösen az európai országokat.

Kérdőjelek, kérdőjelek mindenhol

Az egyezség egyelőre csak papíron létezik, a fegyvernyugvás egy héten belül valósulhat meg a gyakorlatban is. Ennek azonban számos akadálya lehet – mutat rá a szakértő. Az elmúlt napokban Törökország egyre keményebb kijelentéseket tett, csapatait pedig megerősítette a déli határnál, amely egy lehetséges, elsősorban a kurdok ellen irányuló katonai invázió lehetőségét is magában hordozza.

A másik, a szíriai kormánnyal szemben álló regionális szereplő Szaúd-Arábia jelzései szintén közvetlen katonai beavatkozásra utalnak. Rijád már egy ideje lebegteti, hogy csapatokat küld Szíriába, ma pedig magas rangú katonai források is megerősítették, hogy a sivatagi királyság ezt tervezi. Elvileg az Iszlám Állam ellen mennének harcolni, ám megjelenésük az Aszad-kormányzat számára ugyanolyan veszélyes, hiszen a gyakorlatban nyilván a szaúdiak által támogatott ellenzéki fegyvereseket segítenék. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy Rijád Jemenben százezer fős intervenciós hadsereggel is komoly vereségeket szenvedett, így sokak szemében a Szíriával kapcsolatos fenyegetőzés komolytalannak tűnik – hangsúlyozza Ember Zoltán.

Jelentősen megnehezítheti a tűzszünet gyakorlati megvalósítását az is, hogy Szíriában rengeteg, egymástól többé-kevésbé független fegyveres csoport létezik, és közel sem biztos, hogy mindegyik szeretné lábhoz tenni a fegyvert. Az elemző szerint 1000-1200 valakitől függő, vagy önálló katonai milícia vesz részt. Kormányellenes, katonai tevékenységet is folytató csoportból is több százat ismerünk. Szíria társadalmi berendezkedésére vonatkozóan ezen csoportoknak eltérő elképzelései vannak, az egyedüli összekötő kapocs a Bassár el-Aszad kormányával való szembenállás. Ennyi katonai szereplő mellett elképzelhetetlen a villongások nélküli végrehajtás – véli Ember Zoltán.

Az is nagy kérdés, hogy az oroszok vajon követik-e a kelet-ukrajnai Debalceve környékén alkalmazott taktikát. Akkor is néhány napjuk állt rendelkezésre a kulcsfontosságú területek megszerzésére, mint most Szíriában. Elképzelhető, hogy az orosz bombázások és a szíriai kormányerők támadásai felújulnak – leginkább a kormányellenes csoportokkal szemben. Ez pedig megakaszthatja a diplomáciai rendezés szinte el sem kezdődött folyamatát – figyelmeztet a szakértő.

Ám úgy véli, amennyiben az egy hét múlva esedékes fegyvernyugvás mégis létrejön, az komoly lépést jelent az átfogó tűzszünethez.