Törökország megint felvetette a repüléstilalmi zónát

Recep Tayyip Erdogan elmondta, hogy az övezet kialakításával kapcsolatos javaslatot - amelyet korábban már többször hangoztatott - felveti majd a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 országcsoport vasárnap kezdődő antalyai csúcstalálkozóján is.
 
A török államfő rámutatott, hogy a repüléstilalmi zónára Szíria északi részén van szükség, ahol a területet megtisztítanák a "terrortól", s így oda vissza tudnak térni a szíriai menekültek. A több mint 2 millió szíriai menekültet elszállásoló Törökország ezenkívül a térségben vállalná lakóházak és más infrastrukturális létesítmények gyors felépítését is - hangsúlyozta beszédében Erdogan.
 
A Yeni Safak című török kormánypárti lap szerdai számában arról tájékoztatott, hogy a török hadsereg december első két hetében 10 700 katonát készül bevetni Szíria északi részén az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen, amivel célja biztonságos zónák kialakítása a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.
 
A tervek szerint a biztonságos részeken 10 éven át akár 5 millió szíriai menekültet is el tudnának helyezni, megoldást kínálva így az Európát sújtó menekültválságra. Ankara Szíria északi részén hat fő menekülttábort, 11 logisztikai központot és 17 "biztonsági pontot" alakítana ki, amihez a G20 csoport tagjainak pénzügyi támogatását fogja kérni.  
 
Az újság szerint a török hatóságok félszáz oldalas dokumentumot készítettek a szíriai helyzetről, és ebben vázolták fel elképzeléseiket, amelyeket a G20-ak csúcstalálkozóján ismertetnek majd.
 
Ahmet Davutoglu kormányfő már a hét elején hangsúlyozta, hogy a légi csapások nem elegendőek az Iszlám Állam legyőzéséhez, ezért szárazföldi csapatok bevetésére van szükség Szíriában.    
 
Erdogan szerdán hangsúlyozta: a november 1-jei parlamenti választások az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) számára ismét biztosították az egypárti kormányzást, amely lehetőséget ad Törökországnak arra, hogy határozottabb lépéseket tegyen a regionális kérdésekben.