Törökországban most már minden Gülen bűne

Az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Gülent Ankara egyebek között azzal vádolja, hogy ő tervelte ki a meghiúsított júliusi puccskísérletet, valamint párhuzamos államstruktúrát épített ki Törökországban.

Csütörtökön autóba rejtett pokolgép robbant a főként kurdok lakta kelet-törökországi Elazig város rendőrkapitánysága előtt, a biztonsági erők hét tagja meghalt és 224-en megsebesültek.

A támadásért a török hatóságok a terrorszervezetnek minősített, a kurd autonómiáért harcoló Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tették felelőssé.

Erdogan azt is mondta beszédében, hogy Törökország különböző, de egymással együttműködő terrorcsoportok összehangolt támadásaival néz szembe.

Törökországban Gülent egyre gyakrabban minősítik terroristának, a hozzá kötődő hálózatokat pedig terrorcsoportoknak. Az államcsínykísérletet követő nagyszabású tisztogatásokkal kapcsolatban Erdogan korábban jelezte, hogy minden állami intézményt megtisztítanak a "gülenista vírustól".

Televíziós beszédében Erdogan azt állította:

egy évvel ezelőtt személyesen kérte Barack Obama amerikai elnököt arra, hogy az Egyesült Államok adja ki Gülent Törökországnak, a török puccskísérlet után pedig ismét ezzel a kéréssel fordult hozzá.

A török államfő hozzáfűzte:

"A dolgok másképpen alakulnak országunkban, egy stratégiai partnernek nem kellene megnehezítenie partnere munkáját."

Ankara korábban bejelentette, hogy hivatalosan kérte Gülen kiadását Washingtontól. Washington ugyanakkor kikötötte: világos és hiteles bizonyítékokat kér arra, hogy a Pennsylvaniában élő hitszónoknak köze volt a puccskísérlethez.