Történelmi lehetőséget szalasztott el a kormány

Az MSZP és az LMP szerint Orbán Viktor nem állt ki a kint dolgozó magyarokért, a Jobbik pedig úgy látja, hogy a kormány történelmi lehetőséget szalasztott el.

Mesterházy Attila, az MSZP politikusa elmondta: számukra úgy tűnik, David Cameron kampánykörúton járt Magyarországon, cselekedeteit brit belpolitikai érdekek vezérlik, ehhez pedig Orbán Viktor statisztaként asszisztált.

A szocialisták szerint Orbánnak fel kellett volna vállalni a konfliktust a számunkra leglényegesebb kérdésben, a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok helyzetét illetően, ám ebben a kérdésben elbeszélt egymás mellett a két miniszterelnök. Cameron továbbra is migránsként tekint a magyar munkavállalókra, nem tesz különbséget az uniós állampolgárok és a háború elől menekülő bevándorlók közt. Az MSZP szerint nem tekinthető eredménynek, amit Orbán mondott, vagyis hogy a későbbiekben meg fognak tudni egyezni, hiszen erre most volt itt az alkalom. A szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy Cameron korlátozni kívánja a munkaerő szabad áramlását az EU-n belül. Az MSZP egyetért abban, hogy az EU reformokra szorul, de úgy látják, a Cameron és Orbán által képviselt irányvonal egy gyengébb, széttartóbb Európához vezet.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Gál József, az LMP szóvivője is. Pártja úgy látja, hogy módosítani kell az EU-ról szóló alapokmányt, de olyan uniót kell teremteni, ahol senki sem kényszerül arra, hogy el kelljen hagynia saját hazáját ahhoz, hogy boldogulni tudjon. A politikus emlékeztetett: jelenleg is 55 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, de a magyar kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy ezeket az embereket hazahozza. Az LMP szerint a kint dolgozókra sokkal nagyobb szükség lenne itthon, ezért felszólították a kormányt, hogy változtasson a gazdaságpolitikáján és próbálja hazahozni őket. Mivel erre sok esélyt nem látnak, követelik azt is, hogy Orbán álljon ki a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekében, hogy ne szüntessék meg az ottani szociális hozzájárulásukat.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: a mai tárgyalás történelmi lehetőség volt arra, hogy Magyarország Nagy-Britannia szövetségét felhasználva és a magyar nemzeti érdekeket hangsúlyozva alakítsa az EU politikáját. A politikus emlékeztetett: a Lisszaboni Szerződés óta az unió központosító irányt vett, a nemzeti hatáskörből számtalan jog Brüsszelbe került. A Jobbik ezért folyamatosan hangsúlyozza a csatlakozási szerződés újratárgyalását és az uniós alapokmányok újragondolásának fontosságát, hogy új alapra helyezzük tagságunkat. Cameron mai látogatásával erre lehetőség adódott, hiszen a brit érdek jelenleg megegyezik a magyar érdekekkel, a követelésekhez pedig hozzácsatolhattuk volna a szükséges magyar követeléseket is. Gyöngyösi szerint a sajtótájékoztatón nem sokat hallhattunk arról, hogy a kormány milyen érdemi kezdeményezéseket fogalmazott meg. A Jobbik szerint ilyen fontos kérdés volna a bevándorlás és a migrációs probléma kezelése, a magyar termőföld megvédése és az őshonos kisebbségek védelme.

Mivel ezekről semmit sem hallottunk a sajtótájékoztatón, csak remélni merjük, hogy az elhangzottak nem teljes mértékben tükrözik a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson történteket

- fogalmazott Gyöngyösi, aki szerint a kormány történelmi lehetőséget szalasztott el.