Tovább témázik a szocialista pártelit az MSZP elfideszesedéséről

Hiller István: nem mondott senki jobbat a kerítésnél! Párttársai: térj vissza a Fidesz felé vezető útról!

Hiller ezzel szemben azt hangsúlyozta: észre kellene venni, hogy a világ változik, a menekültválság is megmutatta, hogy némileg jobbra tolódik. Mint az ismert MSZP elfideszesedéséről eredetileg azután tért ki a szocialista párton belül az egyre élesebb nyilatkozatháború, hogy az InfoRádió Aréna című műsorában Hiller kijelentette:

„nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van. Csak már mondjon valaki ennél jobbat.”

Tóbiás József az MSZP mostani elnök felszólította párttársát, hogy korrigálja félreérthető nyilatkozatát. Hiller aznap, amikor a pártelnök üzent neki, az ATV Egyenes beszéd című műsorában pontosított, azt mondta: utálja a kerítést; le kell bontani, ha lesz egységes uniós megoldás a migrációval kapcsolatban. Ezután a pártelnök a Magyar Időknek a szocialista párt regionális értekezletén elárulta

nem fontolgatta az MSZP azt, hogy etikai eljárást indítson a másképpen gondolkodó képviselő ellen.

Az ellenzéki kispárt első embere ugyanakkor hozzátette: nagyon egyértelmű kérést fogalmazott meg Hiller fele, mert

valójában az a kérdés, hogy az MSZP jövője a fennálló rendszerrel szemben építkezik, vagy annak a része.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint Hiller félreérthetően nyilatkozott, de utána nagyjából megtette azt, amit elvártak tőle, túl vannak rajta, nincs közösködés a Fidesszel. Gőgös azt is elmondta, hogy ő maga egy másik fideszes állásponttal, az Orbán-ellenes puccs előkészítésével megvádolt Navracsics Tiborral ért egyet, aki közös határőrizeti rendszer kiépítését javasolja uniós szinten.

Hiller ugyanakkor a hétvégén nem válaszolt a Magyar Időknek arra a kérdésre, hogy nyilatkozata korrigálását Tóbiás elfogadta, nagyjából fogadta el vagy egyáltalán nem fogadta el, arra hivatkozott, hogy a témáról először a társainak mondja meg a magáét.