Tovább titkolózik a kormány a budapesti szuperkórház kapcsán

A jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot különítettek a budapesti szuperkórház építésére, ám a beruházás részleteiről szinte semmit nem tudni.

Az új budapesti szuperkórház ügye már hosszú ideje téma a szakma napirendjén. A 2016. évi központi költségvetés elfogadásakor az is világossá vált, hogy a projektre pénzt is szánnak, egymilliárd forintot különítettek el akkor erre a célra. A gond csak az, hogy ennél többet nem igazán lehet tudni az ügyről. Lassan itt a 2016-os év, és még sem a kórház tervezett helye, sem az ott elérhető szolgáltatások, sem semmilyen más konkrétum nem vált nyilvánossá.
 
Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint az új budapesti kórháznak áldozatásul eshet a János kórház is, amely rendkívül értékes területen helyezkedik el, így egy kis ingatlanmutyi sem kizárt ebben az esetben. De civakodtak már a fideszes polgármesterek is rajta. Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója viszont a fideszes lobbiharc helyett átfogó és sürgős megoldást sürgetett.
 
Szávay István, a Jobbik alelnöke, egyben zuglói választókerületi elnök az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, amelyben ezekről a konkrétumokról igyekszik valamit megtudni. Szávay a kérdésben kiemeli, hogy a kórház kapcsán nem került még sor érdemi egyeztetésre sem a kerületi polgármesterekkel, sem a lakossággal, pedig az intézménynek a lakosság igényeit kellene szolgálnia. A politikus reményét fejezte ki, hogy a szuperkórház nem csak egy kormánypárti propagandaterv, és érdeklődött a helyszín kijelöléséről, a leendő ellátásról, az egymilliárd forint tervezett felhasználásáról és a további forrásokról is.
 
A kérdésre válaszoló Rétvári Bence EMMI-államtitkár sajnos nem lepett meg bennünket új információkkal. Válaszának jelentős része arról szól, hogy fontos az egészségügy minőségének javítása, és ezen belül is fontos a budapesti javítás, mert a Főváros mára hátrányba került fekvőbeteg-ellátás terén. 
 
Válaszának utolsó bekezdését - amely az egyetlen, ami konkrétumot tartalmaz - szó szerint idézzük, hogy világos legyen, mekkora a baj:
"Jelenlegi döntés előkészítő szakaszban a budai egészségügyi ellátás szempontjából legkedvezőbb helyszín kiválasztása a legfontosabb. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések során egészségügyi szakmai szempontokat és a budapesti területi adottságokat is mérlegelni kell. Tekintettel arra, hogy a helyszínről, a beruházás ütemezéséről döntés még nem született, minden további részletet érintő kérdésre a döntést követően tudunk választ adni."
Döntés tehát semmiről nem született, de figyelembe kell venni a "szakmai szempontokat és a területi adottságokat". Nesze semmi, fogd meg jól.

Az ügyben megkerestük a kérdést benyújtó Szávay Istvánt, aki aláhúzta, döbbenetes, hogy még mindig ennyire semmit nem lehet tudni az ügyben. "Nem szabadna, hogy egy ilyen folyamat ennyi ideig tartson. Egyre nagyobb a félelmünk, hogy szakmai szempontok helyett majd különböző helyi (fideszes) lobbiérdekek döntik majd el, hogy hol lesz a kórház. Azt is jó lenne már látni, hogy ezzel az egymilliárd forinttal mit tervez a kormány, de erre sajnos semmilyen választ nem kaptam." - mondta el portálunknak a Jobbik alelnöke.