Tovább titkolóznak a kórházban – a Nemzeti Nyomozó Iroda viszont nem fog leállni

Nyíregyházán radioaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak.

Az ORFK arról tájékoztatta az Alfahírt, hogy az NNI által 2016. április 6-án megkezdett nyomozás határideje a napokban, augusztus 7-én lejár, ám mivel eddig még a tanúkat sem sikerült kihallgatni, ezért vélhetően a nyomozás határidejét meg fogják hosszabbítani.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a nyíregyházi a Jósa András Tömbkórház Projekt kapcsán felszínre került összefüggések, adatok okán Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője március 4-én büntető feljelentést tett környezet- és természet elleni bűncselekmény, radioaktív anyaggal való visszaélés és közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt.

Az új tömbkórház projekt miatt a korábbi onkológiai sugárbunkert fel kellett számolni, azonban többek között az sem teljesen tiszta, hogy a bontás során keletkezett-e sugárzó hulladék, és hogy annak mi lett sorsa? De gyanúsnak tűnnek a különböző engedélyek kiadásai, és a mérési adatok közti különbségek is.

Túl sok a megválaszolatlan kérdés, nehéz helyzetben vannak a nyomozók.

A helyzeten azonban nem segít a kórház kommunikációja sem.

Béres Csaba, a Jobbik nyíregyházi önkormányzati képviselője közérdekű adatigényléssel fordult dr. Adorján Gusztávhoz, a kórház főigazgatójához. Az ellenzéki politikus 14 kérdést tett fel július 20-án, ezekre 1 (azaz egy) esetben sikerült érdemben válaszolnia az intézményeknek kedden.

Többek között arra a kérdésre

"Milyen óvintézkedést tettek, hogy a belső sugárszennyezett beton bontása során keletkezett szállópor ne jusson ki a szabadba?",

az a válasz érkezett, hogy a

"Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ezen kérdésre nem jogosult válasz nyújtani, tekintettel arra, hogy a programnak nem kedvezményezettje, így az adott projekt kapcsán nem minősül adatkezelőnek"

(a helyesírási hibán nem változtattunk - a szerk.).

Egyébként a szennyezett betontörmelék hollétéről továbbra sem tudni semmi biztosat, miközben a kórház vezetése igyekszik politikai üggyé silányítani a tömbkórház körüli furcsaságokat.

Messze még a megoldás.