Továbbra is vihar dúl a lengyel alkotmánybíróság körül

A brüsszeli illetékes egynapos lengyelországi látogatása azzal függ össze, hogy a testület a lengyel alkotmánybíróság helyzete miatt januárban előzetes vizsgálatot indított az uniós jogállamisági mechanizmus keretében.

"Jó, hogy az alkotmánybíróság helyzetét illetően Lengyelországban mindenki a párbeszéd mellett áll ki" - jelentette ki Timmermans, hozzátéve, hogy a megoldáskereséshez "jó kiindulópont a Velencei Bizottság jelentése, márpedig az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete világosan kimondja: az alkotmánybíróságnak joga van közvetlenül az alkotmányra alapoznia ítéleteit".

Timmermans ezzel arra utalt, hogy a lengyel alkotmánybíróság március elején alkotmányellenesnek nyilvánította a róla szóló, a lengyel parlamentben tavaly decemberben megszavazott törvénymódosítást. Az döntéshozó tárgyalást azonban az elvileg 15 tagú testület csak 12 bíró részvételével folytatta le, ami éppen a vizsgált jogszabályt sérti. A taláros testület ezért azzal érvelt, hogy munkáját nem az alacsonyabb rendű jogszabályokra, hanem közvetlenül az alkotmányra alapozza. A lengyel kormánytöbbség viszont a bíróság hiányos összetétele miatt törvényellenesnek tartja a márciusi döntést, ezért nem hirdette ezt meg a jogi közlönyben, lehetetlenné téve így az ítélet hatályba lépését.

Frans Timmermans elmondta: a vezető lengyel politikusok, valamint az alkotmánybíróság elnöke, Andrzej Rzeplinski is arról tájékoztatták őt hétfőn, hogy a lengyel politikai vitában "minden résztvevő kísérletet tett a párbeszéd elindítására". Aláhúzta: a brüsszeli bizottság "mindent megtesz e párbeszéd, valamint a megoldáskeresés elősegítésére". Mint megjegyezte, a dialógus kiindulópontja "a meglévő alkotmányos rend iránti teljes tisztelet kell, hogy legyen", ennek előfeltétele pedig az, hogy "tiszteletben tartják az alkotmánybírósági ítéleteket, melyeket ki kell hirdetni és életbe kell léptetni".

Timmermans kilátásba helyezte, hogy két héten belül újból Lengyelországba látogat, és folytatja az elkezdett egyeztetéseket. "Egyetértettünk abban, hogy a közvetlen párbeszéd hasznosabb az eddigi a levélváltásnál" - mondta, hozzátéve: az uniós biztosok szerdán esedékes heti ülésén "arról számol majd be, hogy az első lengyelországi látogatás ígéretes". "Még sokat kell tenni azért, hogy a párbeszéd, melyre mindenki törekszik, gyümölcsöt is hozzon" - jegyezte meg.

Timmermans kedden Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel is tárgyalt. A megbeszélésről beszámolva Aleksander Stepkowski külügyi államtitkár úgy értékelte: azt tapasztalták, hogy az EB elnökhelyettese még "bizonyos jogi megállapításokra" vár, mivel az eddigi értesülései - amint maga Timmermans közölte - "nem voltak teljesen kimerítőek", és "érezhető az akarat, hogy tisztázza a kétségeit".

A brüsszeli bizottság szóvivője, Margaritisz Szkínász korábban bejelentette: Timmermans szerdai brüsszeli jelentése alapján döntenek majd a Lengyelországgal szemben indított eljárás sorsáról.