Tragédia nélkül ért véget a túszdráma, őrizetbe vették a gépeltérítőt

A géprablót kihallgatják a hatóságok, hogy kiderítsék tettének valódi indítékát, amely továbbra is homályos.

A ciprusi külügyminisztérium Twitter-üzenetében számolt be az akció végéről. A ciprusi állami televízió közlése szerint az egyiptomi állampolgárságú gépeltérítő feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Előzőleg a még a gépen maradt hét túsz is kiszabadult, és senkinek nem esett bántódása.

Az élő közvetítés képsorain az látszott, hogy több egyenruhás személy távozik az EgyptAir gépéről a repülőhöz tolt lépcsőn. Egy további személy a pilótafülke ablakán mászott ki és ugrott le a lárnakai repülőtér betonjára. Előzőleg a rendőrség kiürítette a légikikötő közelében húzódó partszakaszt és annak kávéházait. Az eseményről tudósító újságírókat is felszólították, hogy kameráikkal húzódjanak távolabb.

A ciprusi külügy által Szeif Eldin Musztafaként azonosított gépeltérítő - aki egyes források szerint egyetemi professzor - az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát kényszerítette leszállásra a ciprusi Lárnakában. A pilótának azt mondta, hogy robbanószerkezet van nála, ezt a hatóságok azonban nem tudták megerősíteni. A férfi a leszállást követően elengedte a gépen tartózkodók többségét, négy külföldi utas és a legénység kivételével. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közlése szerint a repülőn 55 utas, köztük több külföldi állampolgár és hétfős személyzet tartózkodott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatása szerint magyar utasa nem volt a gépnek.

Az egyiptomi kormányfő kedden újságíróknak azt mondta: a géprablót kihallgatják a hatóságok, hogy kiderítsék tettének valódi indítékát, amely továbbra is homályos. Seríf Iszmáil közölte: a férfi követelte, hogy "az Európai Unió egyik képviselőjével" beszéljen.

A RIK ciprusi állami televízió a rendőrségre hivatkozva előzőleg arról számolt be, hogy a géprablónak a személyes mellett politikai követelései is vannak. Szeretné elérni az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagjának a szabadon engedését, ezenkívül menedéket akar kapni Európában, és beszélni akar volt feleségével, egy Cipruson élő nővel. Mindez abból az arabul írt levélből derült ki, amelyet a gépeltérítő a repülő ablakából dobott ki.

A ciprusi külügy őrizetbe vétele után azt mondta a géprablóról, hogy "lelkileg labilis".

Ciprusi sajtójelentések szerint az 59 éves férfi 1994-ig a földközi-tengeri szigetországban élt volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek.

Az eltérített gép miatt Cipruson válságstábot állítottak fel, a lárnakai repülőteret lezárták, és minden Ciprusra érkező járatot az ország nyugati részén lévő Páfosz légikikötőjébe irányítottak át.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése.