Trákok Párizsban

A kiállításon a szervezők megpróbálták részletesen bemutatni a trák királyok páratlan és egyedi kultúráját, a régi királysírokat, azok berendezéseit, most olyan leleteket is felsorakoztattak, amelyet még korábban nem látott a közönség. Előkerültek olyan tárgyak, amelyek a fekete-tengeri görögökkel való kereskedelem révén kerültek a trákokhoz. A legkülönlegesebb rész III. Szeuthesz király sírja és bronzmaszkja.

Odrisziak népe

A trákokat az odriszi nemzetség vezette, akik összefogták a törzseket a Balkánon, és hatalmas birodalmat hoztak létre az Égei-tengertől egészen a Kárpátokig. A Kr. e. 5. században élték virágzó korszakukat. Bulgáriában számos ősi szentély, páratlan aranykincs került elő, amely a trákok fejlettségét igazolja.

Görög kapcsolat

A fekete-tengeri lovas, szkíta népek kapcsolatba kerültek a felhajózó görög hajósokkal, azonban ez a kapcsolat számukra nem járt túl sok előnnyel. A hozzájuk érkező görögök ugyanis nem értéket vittek hozzájuk, hanem erkölcsi romlást, ellenben a görögök sokat tanultak a szkítáktól, az ottani mitológiai elemeket beépítették sajátjukba, ezen kívül nyersanyagot, aranyat és sok egyéb kulturális-tudományos kincset szereztek az ősi műveltségű népektől. Orfeusz, a híres énekes, Tereusz és Reusz királyok mind onnan kerültek be a görög mitológiába.