Traktoros tüntetés zajlik a parlament közelében Romániában

Traktoros tüntetés zajlik a parlament közelében Romániában

A bukaresti főpolgármester beadta a derekát, és rábólintott arra, hogy a gazdák és fuvarozók kétszáz nehézgépjárművel a parlamentnél tüntessenek.

Miután a német gazdák demonstrációba fogtak országszerte és Berlinben is, a múlt héten Romániában is tüntetni kezdtek az elégedetlen gazdák, akik immár a bukaresti parlamentnél jelentek meg traktorokkal.

Az Index beszámolója szerint Bukarest főpolgármestere engedélyt adott csütörtökön arra, hogy a több mint egy hete a város körgyűrűjén kívül tüntető gazdák vasárnap, hétfőn és kedden a parlament előtti Alkotmány téren rendezzenek tüntetést, de mind a résztvevők, mind pedig a fővárosba behajtó nehézgépjárművek számában korlátokat szabott meg.

Az engedélyt ötezer emberre, száz traktorra és száz (félpótkocsi nélküli) nyerges vontatóra adtam ki

– ezt írta Nicusor Dan főpolgármester közösségi oldalán.

Az MTI emlékeztetett, a román főpolgármester korábban elutasította a fuvarozók és gazdálkodók első kérelmét, arra hivatkozva, hogy „nem észszerű”. Ebben ugyanis a kormány előtti Victoriei tér és a szomszédos utcák teljes elfoglalását kérték 15 ezer teherautó és mezőgazdasági munkagép számára.

Közben a román kormány csütörtöki ülésén egy „első intézkedéscsomag” elfogadásával reagált a gazdák és fuvarozók követeléseire – adat hírül az Agerpres hírügynökség.

Egyeztettek az utcára vonult mezőgazdasági termelőkkel, valamint a nagy gazdaszervezetek képviselőivel is, és jogosnak tartják a követeléseiket

– számolt be az ülés kezdetén Marcel Ciolacu miniszterelnök, azt is bejelentve:

többek közt hektáronként 100 eurós támogatást hagynak jóvá a 2022 őszi vetésű növényekre, és ennek a negyedmilliárd euró költségű intézkedésnek becslése szerint 162 ezer kedvezményezettje lesz.

Egy másik döntés értelmében egyenértékűvé teszik a B és a TR kategóriájú, valamint a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, és azt is törvénybe iktatják, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő lesz bejegyzésük az illetékes önkormányzatnál. Emellett a kabinet úgy határozott, további jogszabályokat is módosít a tavalyi aszálykárokkal, illetve a határátkelőkkel összefüggésben.

A Romániában tüntetők eredetileg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése, továbbá az ukrán gabonaimport következményei ellen kezdtek tiltakozásba, utóbbi miatt a gazdák már múlt tavasszal is demonstráltak.

(Címlapkép: Gazdálkodók forgalomlassító tüntetése egy Bukarestbe vezető országúton, a román főváros mellett fekvő Afumatiban 2024. január 15-én, amikor folytatódik a parasztgazdák és fuvarozók tüntetése Romániában. MTI/AP/Vadim Ghirda)