„A szakemberek már csak a kormányból hiányoznak” – Berlinben továbbra is demonstrálnak a gazdák

„A szakemberek már csak a kormányból hiányoznak” – Berlinben továbbra is demonstrálnak a gazdák

Csatlakoztak a német gazdatüntetés résztvevőihez a Jobbik képviselői, saját transzparensekkel. A német fővárosban és az ország több pontján már jó ideje, egy hete pedig folyamatosan áll a bál az elégedetlenség miatt.

A magyar gazdák mellett vagyunk!

– ezzel a szlogennel álltak ki a Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusa és más politikusai Berlinben, jelezve, hogy szolidárisak a gazdákkal. Egy másik jobbikos transzparensen az áll:

Mezőgazdaság nélkül nincs jövő!

„A magyar delegáció megérkezett Berlinbe a német gazdatüntetésre. Egész Európának valódi gazda érdekvédelemre van szüksége!” – írta mai Facebook-posztjában Bencze János, a Jobbik agrárpolitikusa. Bencze János mellett Kvárik Anita, a Jobbik alelnöke és Schwarcz-Kiefer Patrik Baranya vármegyei önkormányzati képviselő érkezett a német fővárosban zajló gazdatüntetésre.

Ismeretes, az utóbbi időszakban Németország számos pontján kezdtek demonstrációba a gazdák. Látványos, traktoros tüntetéseikkel az agrártámogatások csökkentése ellen tiltakoznak. Emellett az útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot még múlt hétfőn indították a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős megvonása miatt tiltakozó német gazdák.

Az akciók a helyi hatóságok beszámolói szerint mindegyik tartományban fennakadásokat okoztak a közlekedésben, beleértve még az országhatárokat is.

Egy, a német tüntetők által kihelyezett feliraton pedig az olvasható:

Földművesek nélkül nincs sör!

„A szakemberek már csak a kormányból hiányoznak”

– tűnt fel a frappáns üzenet egy mutatós zöld Trabant oldalán.

A kormány egyébként már pár hete módosította az idei szövetségi költségvetésben a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervezetét, miután a múlt hónapban több száz gazdálkodó tiltakozott Berlin központjában az adókedvezmények teljes körű megvonása ellen. Azonban az új javaslat – amelynek értelmében mégsem törlik el a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét, valamint a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezmények csökkentését három évre szakaszolják – még mindig nem győzte meg a gazdaszövetséget, amelyik rögzítette, továbbra is ragaszkodik a támogatások csökkentését célzó tervek teljes visszavonásához.

Érdekesség, hogy az Orbán-kormány agrárminisztere, Nagy István a múlt héten úgy reagált a tiltakozási hullámra, hogy szerinte ők Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak. Arról pedig mi is beszámoltunk, hogy Olaf Scholz német kancellár szombaton önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel a tüntető német gazdákat.

(Címlapkép és fotók: Bencze János és Schwarcz-Kiefer Patrik a gazdatüntetésen Németországban, Berlinben 2024. január 15-én. Lánczi Richárd/Alfahír)