Ön szerint hányszor mond nemet a magát nemzetinek valló Orbán-kormány Trianon emlékévére?

A Jobbik ismét benyújtotta a javaslatát: 2020 legyen Trianon Emlékév.

A Jobbik két országgyűlési képviselője által jegyzett határozati javaslat tárgyalására Kövér László házelnök már kijelölte a parlament Nemzeti összetartozás bizottságát. Márciusban már megpróbálkoztak a Trianon Emlékév kinyilvánításának elérésével, azonban akkor nemcsak a fideszes Pánczél Károly vezette testület, hanem az Országgyűlés kormánypárti többsége is nemmel szavazott a jobbikosok ötletére a plenáris ülésen.

Kiemelendő Lázár János kancelláriaminiszter magyarázata, aki elismerte, ugyan ez a kérdés fontos a kormánynak, azonban a pártpolitikai szempontok előrébb valóak.

Lázár elismerte: csak pártpolitikai okokból szavazták le a Trianon emlékévet

A békediktátum századik évfordulója alkalmából 2020-at Trianon Emlékévvé nyilvánító határozati javaslatot a Jobbik nyújtotta be. A párt célja az, hogy "méltó módon megemlékezhessünk arról a nemzeti tragédiáról, ami 100 évvel ezelőtt történt, és mindarról, ami Trianon következtében az elmúlt évszázad során nemzetünket sújtotta."

Jellemző, a mostanában a köztévében futtatott Borbély Zsolt Attila szerint pedig a legtermészetesebb dolog, hogy a Trianon Emlékév elutasítása megtörténhet pusztán politikai megfontolásokból - méghozzá egy magát nemzetinek mondó kormányzat regnálása alatt is.

Kíváncsian várjuk tehát, hogy a kampány közeledtével a Fidesz-KDNP-nek nem lesz-e már végre annyira fontos a nemzeti tragédiánkra való megemlékezés, hogy a békediktátum 100. évfordulóját sikerül méltóképpen fogadni.

Szávay István és Faras Gergely szerint ugyanis

"a méltó megemlékezésre, a történelmi sebek enyhítésére, valamint a határokon átívelő nemzeti egység és összetartozás kifejezésére időszerű és megfelelő alkalom a centenáriumi emlékév megrendezése. Az emlékév keretében megvalósuló programsorozat lehetőséget nyújt a Kárpátmedencei magyar közösségek megerősítésére, a társadalom – különösképpen a fiatalok – történelmi emlékezetének ápolására, a nemzeti önazonosság megújítására, a nemzeti összetartozás megélésére, valamint a magyar kultúra gyarapítására".