Tudta? A népszavazás sikeréért Orbán, kudarcáért a Jobbik a felelős

A Fidesz heroikus küzdelme a logikával.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján a népszavazás eredményét úgy értékelte, hogy a „miniszterelnök felhívására” 3,3 millió ember mondott nemet a betelepítési kvótára.

"Soha még miniszterelnök mellett semmilyen kérdésben nem valósult meg olyan politikai egység, mint ami most a magyar kormányfő mögött"

 - jelentette ki Kósa. Majd a pillanat felemelő ünnepélyességét megtörve arról beszélt, hogy a népszavazás közjogi érvénytelenségéért a távolmaradásra buzdító balliberális ellenzék, és különösen a

„kétarcú módon” kampányoló Jobbik a felelős.

Szerinte erre az a bizonyíték, hogy a jobbikos polgármesterrel bíró Ózdon „riasztóan alacsony”, 31%-os volt a részvétel. A politikust az a kérdés sem hozta zavarba, hogy a budapesti kampányfőnök, Kocsis Máté vezette nyolcadik kerületben is hasonló (32.4%-os) arányban járultak a választópolgárok az urnákhoz. Szerinte minden ilyen eredményt a helyi sajátosságok figyelembevételével kell értékelni, márpedig a fővárosban máshol is kevesen voksoltak. Ezt nehéz vitatni, ugyanakkor legalább ennyire meghatározó körülmény, hogy az adott település lakói mennyire találkoztak a migrációs hullámmal testközelből. Ez alapján

Kocsisnak lényegesen könnyebb lehetett volna

a Keleti pályaudvar előtt „Allah akbározó”, és a II. János Pál pápa téren táborozó migránsokkal heteken át együtt élő józsefvárosiakat szavazásra bírni, mint Janiczak Dávidnak a bevándorlókat leginkább csak a tévében látó, sokkal inkább az elvándorlással küzdő, szebb napokat látott borsodi iparváros lakóit.

Az érvénytelenségért a felelősséget a Jobbikra toló kormányzati kommunikációra reagálva Toroczkai László hétfői Facebook-bejegyzésében azt írja:

Miközben a népszavazás előtti két hétben ellátogatott hozzám az angol, a francia, az olasz, a német, a svéd, a norvég, a dán, a baszk, az amerikai, a kínai, a bolgár, osztrák média, a fideszes médiabirodalom szó szerint bojkottált, pedig ha megszólalhattam volna, a népszavazáson való részvételre buzdíthattam volna. Ehelyett a múlt héten eljött hozzánk a kormánypárti Magyar Idők napilap, amelynek munkatársai bekéredzkedtek egész éjszakára a mezőőreim mellé a terepjáróba, de elmondták, hogy bocs, de én nem szólalhatok meg a riportban. A TV2 Mokka című műsorába is meghívtak, aztán egy óra múlva visszatelefonáltak, hogy bocs, de mégse menjek."

A ballibek érthető okokból bojkottálnak, a Jobbiknak pedig nincs médiabirodalma. No, akkor most kérdezem én a fideszes kritikusaimtól, hogy mégis hogyan erősíthettem volna fel még jobban a hangomat a hazai médiapiacon?

- teszi fel a kérdést a Jobbik alelnöke.

 

A Jobbik a felelős?! Toroczkai megszólalt

"Miközben a népszavazás előtti két hétben ellátogatott hozzám az angol, a francia, az olasz, a német, a svéd, a norvég, a dán, a baszk, az amerikai, a kínai, a bolgár, osztrák média, a fideszes médiabirodalom szó szerint bojkottált, pedig ha megszólalhattam volna, a népszavazáson való részvételre buzdíthattam volna.

 

A referendum eredménye Kósa szerint arra kötelezi a kormánypártokat, hogy támogassák Orbán Viktor miniszterelnök alaptörvény-módosítási kezdeményezését. A javaslat pontos szövegén dolgoznak, de várhatóan az lesz az iránya, hogy

az alkotmány is kizárja, hogy Magyarországra kötelező érvénnyel telepíthessen be bárki nem magyar állampolgárokat

a magyar parlament és kormány megkérdezése nélkül - mondta a politikus.

Megkérdeztük Kósától azt is, hogy ha a közvélemény nagy többsége minden felmés szerint elutasítja betelepítést, akkor nem érzi-e a kampány kudarcának, hogy a szavazók felét sem sikerült rávenni a szavazásra. A politikus elmondta: ez a kérdés „hosszas vizsgálódást” igényel, és

„elképzelhető”, hogy a kampányban volt a hiba.

Azért túlzásba nem vitte az önkritikát, mert ezután egy hosszú gondolatmenetben kifejtette: ha azt vesszük, hogy a magyar választók egyharmada soha, semmilyen szavazásra nem megy el, nem is olyan rossz eredmény.

Lázár János ennél szigorúbb. Egy makói helyi portálnak nyilatkozva azt mondta:

„Nem vagyok elégedett az érvényességet illetően.”

A miniszter szerint „külön végig kell gondolni, miért maradtak távol „nem kevesen” a referendumtól". Hozzátette: ott volt erős a választói részvétel, ahol „a helyi kormányzati erők és a helyi politikusok megszólították a választópolgárokat.” Lázár persze most könnyű helyzetben van, hiszen saját választókerületében 50% fölötti a részvétel, ugyanakkor

szavai üzenetértékűek is lehetnek azok felé, akik a maguk háza tájékán gyengén teljesítettek.

Ilyen például Kocsis Máté józsefvárosi, Bús Balázs óbudai, Hassay Zsófia hetedik kerületi, vagy épp Cserna János dunaújvárosi fideszes polgármester.