Tudta? Tovább emelkedett a kvótareferendumra szánt közpénz mennyisége

Újabb 40 millióval emelkedett a 3 milliárdos keret. De mi célból?

Ha az október 2-ai kvótareferendumról van szó, akkor a haszonélvezőket elsősorban a Pasa parkban kell keresni - ez a ház, ahol maguktól nőnek a lakások.

Mint ismert, Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri rangú vezetőjének szomszédja, Csetényi Csaba. Az ő érdekeltségébe tartozó két céggel, a Network 360 Reklámügynökség Kft.-vel és az Affiliate Network Kft.-vel kötött több mint 3 milliárd forint értékű szerződést a propagandatárca, hogy a magyar választópolgárok egy részét szavazásra buzdítsa a brüsszeli bevándorláspolitikával kapcsolatban.

Hogy valójában mennyire vehető komolyan az Orbán-kormány ebbéli szándéka, az több szempontból is kérdéses. Egyrészt mivel a Fidesz meggátolja szavazási szándékukban a külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező honfitársainkat, így nemcsak a referendum eredményességét, de érvényességet is veszélyezteti, másrészt az Alaptörvény módosításával sokkal egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban választ lehetne adni a migráció sújtotta kihívásokra. (Most arra ne térjünk ki, hogy Orbán Viktor és párttársai milyen különböző EU-s ajánlásokat szoktak aláírni Brüsszelben).

Persze, mint ebben az országban minden - a termőföldek privatizálásól kezdve, a Városliget felújításán át, egészen a magyar klubfutballig – ez a népszavazás is az új oligarchatársadalom, az új médiabirodalom felépítéséről szól. Készülve 2018-ra.

S ha esetleg mégis kérdések merülnek fel, akkor vagy eldugják az érintett fideszes politikust, vagy egyszerűen csak kitérő választ adva, titkolóznak.

Elképesztő, hogy a Rogán-féle Kabinetiroda továbbra sem árulja el, hogy mire is költik/költötték el azt a 3.083.553.000 forintot, amely a Csetényi érdekeltségébe tartozó 2 céggel megkötött szerződésben szerepel.

Pedig ez a közérdekű adatnak minősül

„Miután közpénz felhasználásáról van szó, közérdekű adat, hogy a kormány a kvótaellenes népszavazás jelenleg is zajló kampányában pontosan mire költ, és mennyit. Az erről szóló adatokat részletesen ki kell adni, ha valaki kéri”

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban az mno.hu-nak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. 

A Lázár János és Rogán Antal közti ellentét fenntartása érdekében is életre hívott propagandaminisztérium mindössze annyit közölt a lappal, hogy

„mivel a kényszerbetelepítés elleni népszavazásról indított kormányzati kampány folyamatosan zajlik, ezért a végleges költségekről a tájékoztató akció végeztével, a teljesítési igazolások aláírását követően tudunk információt adni”.

Péterfalvi Attila szerint azonban ilyen esetekben a pontos összegekről már menet közben is tájékoztatni kell, és ezt nem lehet az utólagos elszámolásra hivatkozva megtagadni.

Érdekes ugyanakkor, hogy az említett szerződés értéke, amelynek teljesítési végdátuma augusztus 10-én, azaz szerdán lejár, a három hónappal ezelőtti állapothoz képest 40 millió forinttal megemelkedett. De persze az is rejtély, hogy mi célból?