Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke: év végére a vendéglátóhelyek harmada becsődölhet

Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke: év végére a vendéglátóhelyek harmada becsődölhet

A magyar turizmusban és vendéglátásban felmérhetetlen károkat okozott a járvány, legfőképpen a kis- és középvállalkozások körében, az állandóan fenyegető bezárás és anyagi összeomlás nyomán rengeteg cég tönkrement - írja az Mfor. Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke a portálnak adott interjújában elmondta,

a vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is.

A szakember kiemelte, szerinte 

2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója.

Habár szerinte is jó éve volt a magyar turizmusnak, a kép sokkal árnyaltabb. Míg vidéken, a Balatonnál és a fürdőhelyeken rendkívül jók voltak a nyári hónapok, addig a fővárosban kevés volt a rendezvény, hiszen a covid-helyzet miatt napról napról változtak a szabályok.

Kovács arról is beszélt, hogy

sok helyen a korlátozások feloldásával is maradt a home office, ami negatívan befolyásolta a munkahelyi étkeztetés forgalmát.

Kifejtette, a házhozszállítás pedig nem segített azoknak a cégeknek „ahol a miliő, a design, a szerviz, a tálalás kiemelten számít, ott ez nem megoldás”.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke úgy látja, a drága, elegáns éttermek talán megtalálják majd a maguk célközönségét, ahogyan az olcsóbb étkezdék, büfék, ugyanakkor a középáras helyek némelyike nem biztos, hogy sokáig bírja.

A munkaerőhiány kapcsán elmondta,

már az ötcsillagos szállodák is a Facebookon keresnek embert, annyira nincsen dolgozójuk.