A szállodaszövetség elnöke szerint nehezebb időszak jöhet a turizmusban, mint a Covid alatt volt

A szállodaszövetség elnöke szerint nehezebb időszak jöhet a turizmusban, mint a Covid alatt volt

Interjút adott Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a 24.hu-nak, aki adott többek között arról a megugró infláció jelenlegi és várható hatásairól, az orosz-ukrán háború miatti turizmus visszaeséséről is beszélt. Úgy látja,

még nehezebb időszak jöhet, mint a Covid alatt volt.

A Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatója elmondta, 2019 minden szempontból a magyar turizmus rekordéve volt, de a következő két évet a koronavírus-járvány miatt az állami segítség ellenére is megszenvedte az ágazat. Idén a nyári szezonban közel ugyanannyi szobafoglalás volt, mint 2019-ben, ugyanakkor 2021-et már nehéz lesz túlszárnyalni.

Baldauf szerint idén elkezdett visszarendeződni a piac, Budapesten is javul a helyzet, új küldő országok jelentek meg, miközben viszont Ukrajna és Oroszország kiesett, illetve az inflációra rendkívül érzékeny osztrákok és németek viszont kevesebben jönnek.

Ezeken a településeken legdrágább a belföldi nyaralás

Idén nyáron a legkeresettebb úti célok közül Hévízen és Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetni átlagosan egy éjszakáért a járvány előtti, 2019-es szinthez képest - derült ki a Szallas.hu szállásfoglaló oldal legfrissebb online kutatásából. Az MTI-nek küldött elemzés szerint a portálon leadott foglalások alapján rangsorolt legnépszerűbb hazai úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest áll, majd Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs következik.

A szakember arról is beszélt, hogy emelkednek a szállodák árbevételei, de ezek nem kompenzálják a megugró költségeket.

Bár a szobaárak 15-20 százalékkal nőttek, de a bér- és energiaköltségek is jelentősen emelkedtek.

A kata megszüntetése kapcsán Baldauf Csaba kifejtette, bár az ő szállodájukban mindenki be van jelentve, ők is igénybe vesznek különböző szolgáltatásokat, például amikor műsorokat biztosítunk gyerekeknek. És mivel az előadóművészek jó része katázott, ez számukra azt jelenti, hogy megint nőnek a kiadásaik, mert átjelentkeznek majd egy másik vállalkozási formába, a pluszköltséget pedig megpróbálják rájuk hárítani.

A szállodaszövetség elnöke kiemelte, durvább helyzet jöhet, mint a Covid alatt, főként az energiaárak miatt.

Baldaufék 500-550 százalékkal drágább árat fizetnek a gázért a Kolping hotelben, és az áramért is ötszörös ajánlatokat kapnak tavalyhoz képest.

Az infláció és a rezsiárváltozás miatt keresletcsökkenésre is számíthatnak a szállodások. Elképzelhető, hogy többen átállnak a 7-8 hónapos üzemelésre, úgy viszont kérdéses, hogyan lehet megtartani a dolgozókat.

Úgy véli, a jelenlegi helyzetben nem lehet eredményt elérni a téli hónapokban, így a kérdés az, hogy mikor nagyobb a veszteség mértéke: akkor ha zárva tart, vagy akkor, ha nyitva.