Tüzérségi támadást indítottak a lázadók, sok a halott

Az áldozatok többsége, mintegy nyolcvan százaléka polgári lakos, sok közöttük a terhes nő, a gyermek és az idős ember - mondta Hasszán Boucenine, a genfi székhelyű szervezet vezetője.

Boucenine elmondta, hogy az ágyúzás halálos áldozatainak száma az előző naphoz képest duplájára nőtt. Hozzátette, a vasárnapi nap volt eddig "a legrosszabb nap" az elmúlt három hónapban, és attól tart, hogy "a civilek elleni támadások folytatódni fognak".

A síita húszi lázadók vasárnap kezdték támadni Dar Szaad lakónegyedet nehézfegyverekkel, miután Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök erői Szaúd-Arábia támogatásával behatoltak Ádenbe, és kiűzték őket a város nagy részéből.

Bár a kormányerők pénteken bejelentették, hogy felszabadították a húszik megszállása alól Ádent, a kikötőváros néhány kerületét továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a síita felkelők.

Dar Szaad ágyúzása feltehetően két célt szolgál: a jemeni kormányerők előrenyomulásának akadályozását és a húsziknak ellenállók "megbüntetését". Korábbi jelentések szerint a lakónegyedet rakétákkal és gránátokkal lövik.

Az arab-félszigeti országban hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és a jemeni elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveletet indított, amely tovább súlyosbította a humanitárius helyzetet az országban.

Az ENSZ hármas szintű humanitárius válságnak minősítette a jemeni belháborút. Ebbe a besorolásba a legsúlyosabb helyzetek tartoznak. Az országban több mint 21 millió ember, a lakosság 80 százaléka segítségre szorul a világszervezet becslései szerint.