"Úgy kellett ez nekünk, mint egy vasvilla a hátunkba"

Nem igazán boldogok az ausztrálok az amerikai vállalatok agresszív üzletpolitikájától.

Mint ismeretes az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és többek között Japán részvételével zajlanak a kereskedelmi tárgyalások, hogy a hírhedt TTIP-hez hasonló egyezményt alkossanak meg.

Jellemző, hogy az Egyesült Államok gazdasága számára annyira fontos a TPP kierőszakolása, hogy még titkosszolgálati eszközök használatától sem riad vissza. Nyilván a partneri viszony okán...

Egyébként maga Barack Obama, az amerikai elnök is részt vett a legutóbb Hawaiin megrendezett tárgyaláson, ahol a mezőgazdaság és az egészségügy volt a legforróbb vitapont.

Robb miniszter az ausztrál The Saturday Paper hasábjain emlékeztetett arra, hogy az amerikai cukoripar éppen most próbál betörni az ausztrál piacra, de Kanada is tovább vívja elkeseredett utóvédharcát a saját tejiparának védelme érdekében.

A másik kiemelt fontossággal kezelt kérdés az egészségügy, pontosabban a gyógyszeripar. Az Egyesült Államokban óriási lobbierővel bír a biotechnológiai szektor, így nem is csoda, hogy a tárgyalás is az amerikai gyógyszergyárak igénye mentén zajlik.

Robb ezzel kapcsolatban megjegyezte, az amerikaiak a jelenlegi 5-ről 12 évre emelnék a szabadalmak védelmét, így kiszorítva a forgalomból az olcsóbb, de ugyanolyan hatású úgynevezett generikus gyógyszereket.

Ennek érdekében egészségbiztosítási és gyógyszerészeti törvénymódosításokra lesz szükség.

Természetesen szóba került a befektető és állam közti vitarendezési mechanizmus (ISDS) is.

Ez Ausztrália számára azért kényes téma, mert 2012-ben az amerikai Philip Morris beperelte az országot egy Hong Konggal megkötött kereskedelmi egyezményre hivatkozva, amiért az ausztrál kormány szigorítani akart a dohánykereskedelmen, amelynek értelmében csak egyendobozokban lehet cigarettát árusítani, logók, színek vagy más megkülönböztető dizájnelemek nélküli csomagolásban.

A több éves jogi procedúrát ugyan megnyerte Ausztrália, de azóta is igen érzékenyek az ISDS-re, már csak azért is, mert a perköltség 50 millió dollárt emésztett föl.