Ugyanúgy riogat a Fidesz, mint 2004-ben az MSZP

A kormány ugyanolyan lejárató, pánikkeltő kampányt folytat a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőség ellen, mint az MSZP 2004-ben a kettős állampolgársággal szemben.

A Jobbik alelnöke nyílt, televíziós vitára hívja Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a nyilvánosság előtt ütköztessék érveiket. A politikus szerint szinte biztosra vehető, hogy hamarosan ügydöntő népszavazás lesz a kérdésben, ezért "fontos, hogy az emberek megfelelően tájékozódhassanak, mielőtt döntenek". Be fogjuk bizonyítani, hogy a Fidesz ebben a kérdésben hazudik - szögezte le. 
 
Volner úgy látja, a Fidesz "hamis érvei" és "lejárató kampánya" nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a szocialisták 2004-ben támadták a kettős állampolgárság lehetőségét. Akkor is a költségvetés összeomlásával riogatott a kormány, ahogyan most is - mutatott rá a politikus, hozzátéve: a pánikkeltésnek ma éppen úgy nincs alapja, mint akkor. 
 
A Jobbik szerint a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségét "méltányossági és praktikus" okok is indokolják. Volner emlékeztetett: a statisztikák szerint 
a magyar férfiak 25 százaléka meghal, mielőtt elérné a nyugdíjkorhatárt. 
A politikus "naiv elképzelésnek" nevezte, hogy az érintett korosztályt minél tovább a munkaerőpiacon kell tartani. 
60 százalékuknak már most sincs állása, és a maradék 40 százalék negyede is közmunkás - 
mutatott rá. Ugyanakkor úgy véli, a munkahelyről nyugdíjba vonulók helyére olyan fiatalok mehetnének, akik egyébként lehet, hogy külföldön lennének kénytelenek megélhetést keresni. Hangsúlyozta: a költségvetés helyzete igenis lehetővé teszi ezt a lépést, hiszen az a büdzsének mindössze 1%-át érintené. Szavai szerint összességében "még pozitív nemzetgazdasági hatása is lehetne."
 
A Jobbik minden lehetséges eszközt meg fog ragadni, hogy még 2018 előtt "kikényszerítse a kormánytól" az intézkedés bevezetését. A népszavazási kampányban a párt 17.000 aktivistát fog mozgósítani - szögezte le Volner. 
 
Kérdésre válaszolva  kijelentette: alkotmányossági szempontból a népszavazási kezdeményezés kifogástalan. Ha a Fidesz az Ab-hez fordul, és helyt adnak a panaszuknak, akkor az csak azért lehetséges, mert a testületet fideszes tagokkal "dúsították fel" - véli a politikus.  
 
A Jobbik frakcióvezető-helyettese arról is beszámolt: hogy kiszélesítenék a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségét, és beleszámítanák azt az időt, amelyet az illető a házastársa vagy családtagja otthoni ápolásával töltött.