Úgyis jó buli a Paks 2, ha meg sem épül

Kezdjük is rögtön a jó hírrel!
 
 
Úgy, hogy soha az életben nem lesz egyetlen egy kapavágás sem a jelenlegi blokkok mellett, el lehet tapsolni 400-500 milliárd forintnyi közpénzt. Ebben benne vannak a titkosított Teller- és Lévai-projektek, illetve a tervezésre és előkészületre, valamint kommunikációs kampányokra szánt milliárdok is.
 
Sőt, a legjobb az egészben, hogy
az oroszok által felkínált 10 milliárd eurós hitelkeret 10 százaléka is felhasználható előkészületekre. S ehhez nem kell építeni semmit, zseniális, ugye?
Az Európai Bizottságnak (EB) három kivetni valója is van Paks 2-vel szemben: sérti az EU közbeszerzési szabályait, tiltott állami támogatás szerepel benne, illetőleg a 30 éves titkosítás is szúrja az EB szemét.
 
Jelenleg attól kell tartani, hogy a biztosok ellenvélemény nélkül elfogadják a jogi álláspontot, és kinyilvánítják, hogy a paksi bővítési beruházás az uniós előírások alapján közbeszerzés-köteles projektnek számít. Mivel pedig a kormány közbeszerzés nélkül döntött az üzlet odaítéléséről (azaz verseny nélkül engedett be egy EU-n kívüli szereplőt az uniós közbeszerzési piacra), már csak a jogsértés megszüntetéséről és a szankciókról lehet majd alkudozni - vélekedik a nol.hu.
 
Mint írtuk, a jobbik eset az, hogy az egész projekt éveket fog csúszni, hiszen csak a tender kiírása, értékelése egy évet vesz igénybe, és akkor még nem beszéltünk az eljárások megismétléséről sem. A rosszabbik, hogy egyáltalán nem épül meg,
de félő, az Orbán-kormány így sem fordul a megújuló források, illetve az energiahatékonyság felé...
Az ügy pikantériája, hogy Paks 2 esetében már a kezdetek óta létezett a politikai száll, az Orbán-kormány úgynevezett keleti nyitása, azonban az orosz vonal mintha már kezdene elhalni, kínossá válni a Fidesznek, ezt húzhatja alá a nol.hu egy "meg nem nevezett" kormánypárti forrása is, aki a Paks 2 felfüggesztését azért találná megkönnyebbülésnek, mert így politikailag távolabb kerülne hazánk az oroszoktól.
 
Folyt. köv. - még ma.