Új állam kiáltotta ki függetlenségét – köpésre a magyar határtól

Az euroszkeptikus csehországi Szabad polgárok pártjának tagja, Vít Jedlička saját államot alapított, melyet Liberland Szabad Köztársaságnak nevezett el. 

Liberland területe nem éri el a 10 négyzetkilométert. Horvátország és a szerbiai Vajdaság közötti senki földjén terül el, a Duna nyugati partján, a magyar-szerb határtól alig húsz kilométerre. Erre a területre a horvát-szerb határrendezés során egyik délszláv ország sem tartott igényt – tájékoztatott Jedlička. Az „alapító atya”, aki egyben az új ország első elnöke bejelentette, hogy Liberland függetlenségi nyilatkozatát megküldte Horvátországnak és Szerbiának – számol be a Bumm.sk

Az államalapítók célja egy olyan társadalom létrehozása, ahol nincsenek felesleges adónemek és szabályok. Liberland létrejöttének egyik kiváltó oka az, hogy különböző érdekcsoportok egyre erősebb befolyást szereztek az egyes államalakulatban, ami miatt csökkent az életszínvonal - árulta el Jedlička. Kérdés, hogy milyen érdekcsoportokra gondolt a cseh-liberlandi politikus?

Az országnak saját zászlaja, jelmondata, honlapja van, ezen keresztül lehet igényelni állampolgárságot, kivéve, ha valaki

„..kommunista, náci vagy egyéb szélsőséges ideológiához köthető múlttal vagy büntetett előélettel rendelkezik.”

Mert ha igen, akkor lehetetlen liberlandi állampolgársághoz jutni. Az ország alkotmánya megköveteli, hogy Liberland leendő polgára tisztelje embertársait és azok véleményét bőrszínre, nemzetiségre, vallási meggyőződésre való tekintet nélkül, illetve tartsa tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét is. 

Az állam hivatalos nyelve: cseh, államformája: köztársaság.

Liberland egyébként Vörösmart és Monostorszeg között helyezkedik el. A jelenleg horvátországi Vörösmart lakosságának többsége magyar. Monostorszeg pedig egy főként horvátok, pontosabban sokácok által lakott település a szerb közigazgatás alatt álló Délvidéken.

Az ország mottója:

„Élni és élni hagyni”.

Itt lehet csatlakozni.

Jedlička meg előbb vagy utóbb, de kinövi vagy az is lehet, hogy nem.