Új elnöke lett Nigériának

Újdonság: Nigéria demokratikus úton választott új elnököt, és a régi sem kezdett polgárháborúba.

Az ellenzéki Progresszív Kongresszus (APC) párt bejelentése szerint "történelmi" győzelemről van szó.

Ez lesz az első alkalom Nigériában, hogy egy kormányt pusztán demokratikus eszközökkel fosztanak meg a hatalmától - közölte a párt szóvivője.

Röviddel ezután közölte, hogy Goodluck Jonathan telefonon gratulált Buharinak a győzelemhez, és hogy szerinte az elnök elismerte riválisának győzelmét.

Az észak-nigériai Kaduna utcáira több száz ember vonult ki, hogy zászlókat lengetve ünnepelje Buhari győzelmét. A város Buhari 2011-es választási veresége után a politikai indíttatású erőszakhullámok központja volt.

Bár egyelőre minden jel arra utal, hogy Goodluck elismeri vereségét, Buhari attól tart, hogy a kormány ennek ellenére "elorozza" győzelmét.

Az afrikai ország harminchat szövetségi államából huszonkilencben már összeszámlálták a szavazatokat, s ez alapján az országot egy katonai puccs után az 1980-as években húsz hónapig már kormányzó Buhari másfél millió szavazattal vezet Goodluck Jonathan elnök előtt.

Szakértők szerint a különbség tovább nőhet, a fennmaradó hét állam többsége ugyanis az ország északi, muzulmán többségű részében található, ahonnan a muszlim Buhari is származik.

Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választásokat, de a Boko Haram terrorszervezettel való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ra halasztják. A voksolást több helyen meghosszabbították, így vasárnap is tartott a szavazás, amely néhol erőszakba torkollott: az ország északkeleti részében katonákkal csaptak össze a szélsőségesek, eközben a déli országrészben az ellenzék választási törvénysértéssel vádolta a kormányt és vonult az utcákra.

Becslések szerint a 170 milliós Nigéria mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka pedig helyi törzsi vallások követője.