Újabb kamatvágást eszközöltek Matolcsyék, 7 százalékra olvadt az alapkamat

Újabb kamatvágást eszközöltek Matolcsyék, 7 százalékra olvadt az alapkamat

Miután a jegybank ma 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, a forint is megmozdult a döntés után.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb - adta hírül az MTI.

A májusi kamatdöntő ülést követően Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta:

a jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat 6,75-7,00 százalékosra eshet, az év második felében azonban "nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak"

- fogalmazott.

Egy kis forinterősödés követte a kamatcsökkentést

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben azután, hogy az MNB Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat csökkentéséről döntött.

A kamatdöntés után 10 perccel az euró jegyzése 395,07 forintra csökkent a közvetlenül a döntést megelőző 396,28 forintról. A svájci frank 416,47 forintról 415,37 forintra, a dollár pedig 369,75 forintról 368,72 forintra gyengült.

Emlékezetes, a Matolcsy György vezette jegybank az utóbbi időszakban fokozatos alapkamat-csökkentést hajt végre, miután a kamatszint több mint egy éven keresztül 13 százalékon állt. A nemzeti devizánk akkor még forintgyengüléssel reagált a hírre.

Legutóbb pedig nem is nagyon reagált a forintárfolyam a kamatvágásra.

(Címlapkép: Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde Legek díjátadó gáláján, az MNB Budai Központjában 2024. február 29-én. MTI/Purger Tamás)