Az MNB 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, máris gyengült a forint

Az MNB 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, máris gyengült a forint

Több mint egy év után nyúlt hozzá a Matolcsy-féle jegybank az alapkamathoz, nemzeti devizánk percekkel később meg is érezte a kamatdöntést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az eddigi 13-ról 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott - idézte fel az MTI. A Matolcsy György vezette MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd azt májustól minden kamatdöntő ülésen 100-100 bázisponttal csökkentette.

Egy hónappal ezelőtti ülésén a testület döntött az egynapos betéti gyorstender kivezetéséről, amivel 11 hónap után ismét az alapkamat vált az effektív jegybanki kamattá, és szimmetrikussá vált a kamatfolyosó az alapkamat körül +/- 100 bázispontos sávval.

Gyengült a forint a jegybank kamatcsökkentése után

Napi mélypontra gyengült a forint a főbb devizákkal szemben öt perccel azután, hogy az MNB Monetáris Tanácsa 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és ugyanilyen mértékben mérsékelte a kamatfolyosó két szélét is.

A kamatdöntés után az euró 383,23 forintra erősödött a döntést megelőző 381,48 forintról.

A frank jegyzése 401,57 forintról 403,38 forintra emelkedett, a dollár pedig 358,40 forintról 360,40 forintra drágult.

(Címlapkép: Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában, Budapesten 2023. szeptember 25-én. MTI/Hegedüs Róbert)