Újabb kudarc: a magyar oktatás érdekében sem jött létre összefogás

A lap szerint a több órás egyeztetést követően született meg az oktatási minimum címet viselő dokumentum, amelyet a Híd képviselőin kívül mindegyik szervezet delegáltja aláírt. A vegyespárt haladékot kért a tervezet megvitatására. A párt három nappal később egy módosított javaslattal állt elő,
amelyben az eredeti szöveghez képest „szlovákiai magyar” szerepelt a „felvidéki” kifejezés helyén, illetve az új tervezetben az oktatási önkormányzatiság fogalmával cserélték fel a „kisebbségek önigazgatási jogainak kiszélesítése” kifejezést.
Az egyeztetés hétfőn a Híd székházában folytatódott, ahol többórás tárgyalás után sem sikerült megegyezésre jutni az oktatási minimum ügyében.
 
Az MKP sajnálattal veszi tudomásul, hogy a mintegy háromórás egyeztetés során a nagypolitika árnyékában elveszett a szakmai szervezetek véleménye és a magyar közösség érdeke. Főképp azért fájó ez a kudarc, mert az oktatást érintő kérdésekben a résztvevők között gyakorlatilag nem volt nézetkülönbség. Úgy tűnik azonban, hogy a korábban az együttműködés pártja szerepében tetszelgő csoportosulásnak mára már nem érdeke, hogy magyar társadalmi és szakmai szövetségekkel kerüljön egy platformra. A Magyar Közösség Pártja ugyanakkor megerősíti, hogy a civil szervezetekkel továbbra is együtt kíván működni, mert az iskoláink megtartása és az önigazgatás megvalósítása nemzetstratégiai kérdés, amelyben csakis a mindenkori együttműködés és a közös fellépés biztosíthatja a sikert, nem pedig a szűk érdekcsoportok csatározása – olvasható A. Szabó László, az MKP oktatáspolitikai alelnökének közleményében.
 
A fejleményekre a Most-Híd is reagált, állásfoglalásukban az alábbiakat írták: „A tárgyalás során nyilvánvalóvá vált: egyes tárgyalópartnerek ahelyett, hogy a gyerekek, a tanárok és az iskolák érdekét tartották volna szem előtt, kizárólag egy politikai nyilatkozat elfogadására törekedtek. Ebben a Híd nem lesz partner sem most, sem a későbbiekben. A párt a továbbiakban is egyeztetni fog a szakma képviselőivel a kisebbségi iskolaügy problémáiról, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely segít a kisebbségi iskolák fenntartásában és minőségük előremozdításában a Polgári Vízióba foglalt célkitűzéseinkkel összhangban. Az elmúlt hetek egyértelművé tették, hogy közeleg a kampány és a kampányszerű akciók száma így növekszik. A Híd elutasítja a felelőtlen, a csak a politikai pontszerzésre irányuló kezdeményezéseket, és a továbbiakban csak olyan partnerekkel kíván egyeztetni, akik valóban a szakmai kérdéseket szeretnék megvitatni. A tét túl nagy ahhoz, hogy felelőtlen játékokba bocsátkozzunk.”