Újabb lépés a megoldás felé - örömmel fogadták a szurkolók javaslatait

Újra a szurkolók problémáival foglalkozott a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottsága.

Jó hír a fanatikusok számára, hogy az ülésen részt vevők közt szinte teljes volt az egyetértés, és a politikusok, köztük Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke továbbra is eltökélt a változtatások mellett, a végső megoldáshoz azonban még számos, többek közt technikai jellegű problémát kell megoldani.

Ezekre világított rá az ülés elején Kósa aki elmondta: a jelenlegi szabályozást a sporttörvény, kormányrendeletek és miniszteri rendeletek határozzák meg, így a helyzet rendezése komplex folyamat. Hangsúlyozta: a szurkolók kérdésében nagy az egyetértés a különböző pártok politikusai között is, az ügyből pedig senki sem szeretne magának politikai tőkét kovácsolni, akár azt is elképzelhetőnek tartja,

hogy végül közös, frakcióközi javaslatot nyújtanak majd be.

Az egyetértés a résztvevőket tekintve nem meglepő: Samu Istvánon, az MLSZ biztonsági igazgatóján, valamint Szabó Tünde sportért felelős államtitkáron túl ott voltak a szervezett szurkolói csoportok képviselői, a szurkolókért már korábban is többször kiálló Mirkóczki Ádám és Szilágyi György, a közismerten Diósgyőr-drukker, szocialista Varga László. Még a PM-es Szabó Tímea sem lógott ki a sorból, aki több kérdésben is osztotta a többség véleményét, és azt mondta, szakítani kell azzal, hogy a szurkolókat bűnözőként kezelik, egyedül Vadai Ágnes helyezkedett más álláspontra.

A DK képviselője hamar leszögezte, hogy nem ért a focihoz, nem volt még magyar bajnokin, nem is lesz, és nem is nagyon tudja, hogy most miről van szó, de reméli, olyan megoldás születik, ami nem kerül majd sokba az adófizetőknek, mert ő személy szerint egy forintot sem adna a focira.

Miután ledobta a mindenki által csak megmosolygott demagógiabombát, idejekorán távozott is az ülésről. Sajnos nem volt jelen Kubatov Gábor sem, őt egyedül jobbkeze, a sarokban ücsörgő, és minden megszólalást rendre kinevető Kindlovits Máté képviselte.

Az többi képviselő részéről érdemi javaslatok is elhangzottak. Nem célunk jegyzőkönyvszerűen beszámolni a több mint kétórás ülésről, néhány fontos momentumot azonban kiemelnénk. Mirkóczki Ádám például úgy véli, hogy az egyes klubok által alkalmazott, szabályokat be nem tartó, többször büntetett előéletű, gyanús alakokat foglalkoztató biztonsági szolgálatokat a területileg illetékes

rendőrségnek kell felváltani a mérkőzések biztosításában.

Szilágyi György azt mondta, világos, egységes szabályokra van szükség az összes klubra vonatkozóan, így nem állhatna elő az az abszurd helyzet sem, hogy egyes csapatok meccsei személyi igazolvánnyal, másoké szurkolói kártyával, a Ferencvárosé pedig vénaszkenneres azonosítással látogathatók. Úgy véli, a rendbontók beazonosítására és kiszűrésére számos lehetőség van, melyre adott a külföldi példa is. Angliában a szabályok megszegéséért kitilthatják a rendbontókat a stadionból, és ha az illető a kitiltás ellenére mégis megjelenik egy mérkőzésen, letöltendő börtönbüntetésre ítélik.

Ez a visszatartó erő bőven elég a renitensek távol tartására, mégsem kell tízezreknek-százezreknek megadni a személyes adatát ahhoz, hogy meccsre mehessen. Hangsúlyozta: szükség van a szurkolótáborokra, hiszen még az oldallelátón helyet foglalók közül is rengetegen vannak, a hangulat miatt járnának mérkőzésekre.

Varga László örömét fejezte ki, hogy elindult az egyeztetés, mivel úgy látja, hogy mikor néhány éve meghozták a szabályokat, épp az érintetteket hagyták ki a törvényalkotási folyamatból. Bízik benne, hogy a munka eredményes lesz, a nézők pedig visszatérhetnek a tízmilliárdokból felépült stadionokba.

Magyar Balázs, a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül mozgalom képviseletében elmondta: az ülésre meghívott szurkolók az összes magyar szurkolótábor képviseletét látják el. Korábban egyeztettek és letettek az asztalra

egy komoly szakmai anyagot

is a problémáikról és megoldási javaslataikról, melyet kiosztottak a képviselőknek. (A teljes dokumentum reményeink szerint hamarosan portálunkon is elérhető lesz majd.) A szurkolók részéről jelen volt többek közt Pethe Tamás (Debrecen) és Őri Márk (Videoton) is, az MTK-t pedig Stern Péter, az MTK Baráti Kör elnöke képviselte.

Számos problémára felhívták a figyelmet, ilyen volt például

  • a súlyos diszkrimináció, ami a Ferencvárosnál tapasztalható. Míg más klubok drukkerei egyszerűen beléphetnek a Fradi-stadion vendégszektorába, a hazaiaknak biometrikus azonosításon kell átesni, igaz, a tehetőseknek nem: aki a drágább VIP-jegyet vásárolja meg, elkerülhet bármilyen procedúrát.
  • mindössze 16 szurkoló van kitiltva a stadionokból Magyarországon, ennek ellenére egy költséges rendszer tartanak fent és több mint százezer ember személyes adatát tárolják. Az sem egyértelmű, ki kezeli ezeket az adatokat és kihez jutnak el, volt rá példa, hogy egy klub szponzora szerezte meg őket.
  • a biztonsági szolgálatok szinte semmilyen előírást nem tartanak be, volt olyan eset, mikor 50 főből 47-nek nem voltak rendben a papírjai, a rendőrök elküldték őket.
  • az MLSZ következetlen a büntetések kiosztásánál, a szkennelt fradisták Debrecenben "cigány parasztozták" a hazaiakat, amiért csak írásbeli figyelmeztetésben részesültek, míg más klubokat százezrekre büntettek hasonló rigmusokért.
  • az idegenbeli meccsek sok esetben csak kötelező buszoztatással látogathatóak, volt, mikor egy mérkőzés előtt három órát kellett várakozniuk egy parkolóban, a rendőrség nem engedte őket sehová.

A szurkolók garantálták: ha visszajutnak a stadionokba, visszatér a hangulat és a rend is.

Kósa Lajos örömmel fogadta a szurkolók által elkészített szakmai anyagot, azt mondta, az alapján kezdetét is veheti a munka. Hamarosan felállhat egy szakjogászokból álló bizottság, szakmai műhely, ami az egyeztetéseket folytatva megkezdi a törvénymódosító csomag kidolgozását. Elismerte: a szurkolói kártya ebben a formában valószínűleg tényleg nem kell, a megoldást viszont nem külföldi mintát egy az egyben átvéve kell kidolgozni, hanem a nemzeti karakterünkre formálva kell kialakítani.

Samu István, az MLSZ biztonsági vezetője azt mondta, a szurkolók által készített dokumentum jó alapja lehet egy párbeszédnek, a szövetség nyitott a változtatásokra.

Mirkóczki Ádám azért megjegyezte: reméli, hogy Kósa Lajos képviselőtársait is meg tudja majd győzni, mert legutóbb úgy tűnt,

Kubatov Gábor a javaslatok töredékét sem lenne hajlandó elfogadni.

Kósa erre reagálva elárulta, sokat szokott vitatkozni a kérdésről Kubatovval és az MTK-elnök Deutsch Tamással is. Mint mondta, Kubatov Gábort annyiban meg kell védenie, hogy neki van a legnehezebb dolga a nagy létszámú Fradi-táborral, Deutschnak viszont sokkal könnyebb, mert ha nagyon akarja, fél óra alatt fel tudja hívni az összes MTK-szurkolót.