Újabb Nagy Testvérrel figyel majd az USA

Washington új hírszerző központot hoz létre a kiberfenyegetések ellen.

A Kiberfenyegetettségi Hírszerzés-integráló Központ (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC) feladata az lesz, hogy összesítse a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) és más hasonló szervektől származó, az online fenyegetettségekre vonatkozó információkat és azokat közölje más szövetségi intézményekkel. A CTIIC szervezetileg a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala alá tartozik majd, amely már most is több titkosszolgálat munkáját hangolja össze.

A közelmúltban amerikai érdekeltségek - így a Sony Pictures Entertainment, az Anthem társadalombiztosító vagy éppen a Fehér Ház nem titkosított számítógép-hálózata - ellen elkövetett hackertámadások ráirányították a figyelmet arra, hogy hiányosságok mutatkoznak a biztonsági szervek közötti információcserében. (Kedden 14 perc erejéig iszlamista hackerek vették át a Newsweek magazin Twitter-oldala feletti uralmat, megfenyegették az Egyesült Államokat és az elnöki családot, valamint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet reklámozó képet és szöveget helyeztek el rajta.)

A CIA és az NSA mellett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Pentagon is foglalkozik kiberfenyegetésekre vonatkozó hírszerzéssel. De ezen a téren "kockázatmegfigyeléssel" foglalkozik a Federal Reserve, az energiaügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is.