Újabb Tocsik-ügyet készít elő a Fidesz?

A  kormány abszolút kézi irányításra áll át az építőipari tenderek kapcsán, lényegében a haveri körön kívül mindenkit kiszorítva onnan.

A harácsolás ma már nem ismer határokat a kormánypártoknál, nyugodtan nevezhetjük ezért újabb Tocsik-ügynek azt, amit most a Fidesz most meg kíván valósítani. Ez a gyakorlat a túlárazás és visszaélés melegágya lesz - mondta Szilágyi.
 
A jobbikos politikus szerint azokban ugyanis olyan alkalmassági kritériumok kerültek elfogadásra, amelyekből egyértelműen következik, hogy azokon csak a minden hájjal megkent haverok indulhatnak, olyanok, akik a korábbi, baráti bizniszekből már jól megszedték magukat.
 
Szilágyi rámutatott, a 48 hónapra megkötött keretmegállapodás eleve kizárja annak lehetőségét, hogy a kiválasztott haverokon kívül a helyi vállalkozók akár a kisebb munkákat megnyerjék.
A kormány egyszerre 420 milliárd forint, azaz hat régióra 70-70 milliárd forint építőipari beruházást hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Programirodán keresztül: jelentkezőknek nem konkrét projektre, hanem munkanemekre kell ajánlatot tenniük, tehát anélkül fogják kiválasztani őket, hogy azok gyakorlatilag ajánlatot tennének. A kiírásból kiderült - most jön a lényeg - hogy csak azok indulhatnak, akik előző három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el. Magyarul: csak a nagy, közbeszerzéseken eddig is jól szerepelt cégek - mínusz Simicska Lajos. Vagyis Mészáros Lőrinc és Szíjj László bonthatja a pezsgőt. 
Szilágyi emlékeztetett: ezek a beruházások a magyar mélyépítő szakmának magát a túlélést jelentették az elmúlt években, ezen megrendelések munkahelyek ezreit tartották fent, kisebb nagyobb vállalkozások százainak piacát jelentették eddig. Erre a piacra teszi most rá a kezét a kormány: a keretmegállapodással már jó előre leválogatják azon baráti cégeket, amelyek között majd szétosztják a tényleges megrendeléseket - mondta a jobbikos politikus, aki szerint olyan feltételeket is tartalmaz a megrendelés, amelyek miatt a kis- és középvállalkozás már el sem indulhatnak a közbeszerzéseken.
 
Szilágyi szerint a baráti cégek - ha egyáltalán alkalmaznak alvállalkozókat - azokat nyomott áron fogják dolgoztatni, így az árrést, a hasznot is a haveri cégek fogják zsebre vágni.
 
A központosított beszerzéssel ráadásul kockáztatják az uniós forrásokat is, hiszen Szilágyi érvelése szerint ezt a 420 milliárd forintot az Unió egyben fogja figyelni és ellenőrizni, így ha bármilyen visszaélést tapasztalnak, akkor az egész projekt bedőlhet. 
 
Az Orbán-kormány ezzel a döntéssel mind Magyarországnak, mind a kkv-szektornak súlyos károkat okoz. A Jobbik felszólítja az Orbán-kormányt, álljon el ettől a tervtől, és normális, átlátható közbeszerzési eljárásokra és közpénzkezelésre álljon át. A Fidesz fél a 2018-as választástól és már jó előre, választásokon átnyúlóan akarja bebetonozni a barátainak, hűbéreseinek pozícióját.