Nemzetközi felügyeleti eljárás indul a magyar igazságszolgáltatás átvilágítására

Első körben levélben kérik ki az OBH és az OBT álláspontját.

A Bírák Nemzetközi Egyesületének európai szekciója, az Európai Bírói Egyesület (EJA) felügyeleti eljárást indít a magyar igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban – tudta meg az Alfahír dr. Ujkéry Csaba nyugalmazott törvényszéki elnöktől, a Somogy Megyei Bíróság és a Kaposvári Törvényszék egykori elnökétől.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szakember a magyar igazságszolgáltatási rendszerben tapasztalható anomáliák miatt fordult a nemzetközi fórumhoz, kérve a körülmények kivizsgálását. Így például nagy vihart kavar nemcsak a bírói karon belül, de a sajtóban is, hogy a Szájer József felesége, Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal (OBH) teljesen „rátelepedett” az Országos Bírói Tanácsra (OBT).

A bírák nemzetközi szervezete is napirendre vette a független magyar igazságszolgáltatás leépítését

A tanácskozáson Dr. Ujkéry Csaba nyugalmazott törvényszéki elnök javaslatára vizsgálják meg a magyarországi bíróságok egyre aggasztóbb helyzetét. A Somogy Megyei Bíróság és a Kaposvári Törvényszék egykori elnökének az Alfahírhez eljuttatott beadványában tételesen felsorolja a magyar igazságszolgáltatásra nehezedő hatalmi nyomás megnyilvánulásait.

Ujkéry most arról tájékoztatott, az EJA a marrákesi ülésén Halász Etelka magyar küldötte arra kérte, telefonon érdeklődjön Makai Lajosnál, a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) elnökénél, hogy mi az álláspontja az esetleges eljárásról, ugyanis az EJA alapszabálya szerint a magyar tagszervezet kérése nélkül nem lehet vizsgálatot kezdeményezni. Makai kijelentette, hogy nem ellenzik az eljárást, illetve kiállnak az OBT mellett.

Az EJA ezt követően az alábbi levelet fogalmazta meg:

„Az európai szabványok szerint az igazságügyi kinevezéseknek kizárólag az érdemek alapján kell megtörténnie, és a kinevezéssel kapcsolatos döntéseket megfelelő indokolással kell alátámasztani. Ezeket az eljárásokat követnie kell valamennyi Európa Tanács hatálya alá tartozó igazságszolgáltatásnak. Az EJA alappal teszi fel a kérdést, hogy az eddigi ismeretek alapján, vajon ez-e a helyzet Magyarországon, és ennek érdekében kezdeményezi a felügyeleti eljárást. Először levélben keresi meg az OBT és OBH-t.”

Tehát elindulhat a felügyeleti eljárás a magyar igazságszolgáltatással szemben, miután az OBH és az OBT levélben tájékoztatja a nemzetközi egyesületet a kialakult helyzetről.

Ujkéry nem először fordul nemzetközi szervezethez igazságszolgáltatási ügyekben.

Gyurcsány Ferenc kormányzása idején, 2007-ben is nemzetközi fórumon, az Európai Bírói Egyesület közgyűlésén szólalt fel a magyar bírákra nehezedő nyomás, illetve jövedelmi- és nyugdíjviszonyaik miatt.

Akkor a baloldali média kereszttüzébe került, „árulkodással” vádolták meg. Ma a fideszes média teszi vele ugyanezt.