Különös derbire készül Budapest

Mert ott lesz az identitása megőrzése érdekében minden eszközt felhasználni kész újpesti tábor is.

Nagyjából az már a minden magyar futball kedvelő számára egyértelművé vált, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgató-alelnöke a Ferencváros hagyományaival teljes mértékben szakítva egy, a fogyasztói társadalomnak megfelelő, műanyag, popcorn-zabálós klubmodell kialakításába kezdett - amely nem mellesleg így a kormánypárt egyik ki- és befizetőhelyévé is válhatott.

A világon is példátlan és értelmetlen "biztonsági" szabályok, a Fradi sas lecserélése, az utánpótlás szétverése, valamint a szurkolói fanatizmus üldözése mellett a fideszes politika teljesen átrágta a Ferencvárost: amely az eredmények helyett elsősorban lojalitást vár el az alattvalóktól. Viszont, ha az megvan, és az ember gyomra is bírja, akkor dől a lé.

Így történhetett meg az is, hogy hiába a megannyi állami támogatás, Thomas Doll és Orosz Pál szenzációs igazolásai, olyan messze áll a Ferencváros Európától, mint a részeg Makó Jeruzsálemtől (a sors legalább az idén kegyes volt, 2017-ben nem egy balkáni csapat intézte el a fideszes álmokat).

Petíciót indítottak az Újpest (régi) címeréért

A petíció (ide kattintva tudja aláírni) kezdeményezőjeként Nagy Attila érthetetlennek nevezte a IV. kerületi futballklub vezetésének érthetetlen döntését, amelyet az újpesti önkormányzat sem tudott megakadályozni."Ezért Nekünk, újpestieknek és Újpest-szurkolóknak kell megmutatnunk, hogy nem fogadjuk el hagyományaink semmibe vételét! Követeljük a korábbi címer visszaállítását!"- fogalmazott a szurkoló/politikus.Az ügy hátteréről itt olvashat:

Újpesten egészen más volt a helyzet eddig, a most csak "belgaként" emlegetett Roderick Duchatelet által tulajdonolt klub sokáig unikumként szolgált - Észak-Pestre nem tudta betenni a lábát a Fidesz. Ennek meg is lett az ára: például az MLSZ fegyelmi bizottsága ugyanolyan lelkesen kezdte el büntetni a csapatot a szurkolói "miatt", mint anno az FTC-t, amikor Kubatov jogalapot keresett arra, hogy az állami pénzből felhúzott Groupamába ne engedje be a Tábort.

Aztán idén nyáron az Újpest-szurkolók két tűz kerültek, ugyanis a belga is elérkezettnek látta az időt, hogy "modernizálja" a csapatot - és elvegye azt a címert a liláktól, amelyért sokuk valóban a vérét adta. S tette mindezt a megkérdezésük nélkül, egy kamu internetes szavazásra hivatkozva.

Újpesten forr a levegő, erről az Alfahír egyedüliként számolt be úgy, hogy egy cikkben szólította meg az újpesti szurkolókat és Roderick Duchatelet-et is. Azonban a július 20-ai demonstrációt már megelőzte egy mérkőzés, akkor idegenben játszott az Újpest, Pakson (modorosan: Paksutt), és az atomvárosban már kapott egy kis ízelítőt abból a nagyközönség, hogy lila-fehér tábor nem fog engedni, megalkudni, és a belga felkészülhet arra, hogy sírni fog.

Ezzel jutottunk el a vasárnapi derbiig: a vendégeknél egy kiüresített, szurkolók nélküli, erkölcsileg lenullázott Ferencváros, míg a hazai oldalon egy az identitása megőrzése érdekében minden eszközt felhasználni kész újpesti tábor.

Különös lesz ez a derbi - vagy talán éppen csak szomorú.