Idegállapotban, magánemberként, baráti alapon zárta ki az ellenzékieket Varga Mihály fórumáról az újpesti rendészet vezetője

Idegállapotban, magánemberként, baráti alapon zárta ki az ellenzékieket Varga Mihály fórumáról az újpesti rendészet vezetője

Még májusban történt, hogy Varga Mihály újpesti fórumára nem engedtek be több, a kerületben ellenzéki álláspontjáról ismert embert. A rendezvényt szervező Fidesz szerint "garázda-jellegű" magatartásuk miatt álltak útjukba a bejáratnál. Az egyik kirekesztett, Szabó Balázs, a Jobbik helyi alelnöke az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, mivel biztos benne, hogy politikai meggyőződése miatt nem engedték, hogy meghallgassa a pénzügyminisztert. Ám, ami a keddi tárgyaláson kiderült, az, ha lehet, még ennél is kínosabb. 

A kormánypárt IV. kerületi szervezete nem is tagadta, hogy Szabót nem engedték be május 8-án az Újpesti Polgár Centrumba Varga Mihály bevándorlásmegállító kampányelőadására. Állításuk szerint a döntés azért született, mert az Árpád-kórház vendégmunkás-szállóvá való átalakítása ellen tiltakozó "erőszakos, félelemkeltő, garázda-szerű magatartást" tanúsító tüntetőkkel tartott, akik az épület előtt demonstráltak. A veszélyes rendbontás egyébként egy molinó kifeszítéséből és szórólapok osztogatásából állt, illetve abból, hogy – a Fideszt képviselő ügyvéd szavaival élve -

"egyértelmű politikai provokációként" kérdéseket kívántak feltenni a miniszternek.  

Idegállapotban

Már ez az érvelés is elég éles fényt vet Újpest kormánypárti vezetésének demokrácia-felfogására, ám Szabó Balázs ehhez még hozzátette: ő nem a tüntetésre érkezett, egyedül szeretett volna bemenni a rendezvényre, egyszerűen azért, mert kíváncsi volt Varga Mihály gondolataira, illetve a meghirdetett téma, a "bevándorlás megállítása" is érdekelte. Terveit Cserna Sándor, az önkormányzati rendészet vezetője akadályozta meg, aki elé állt és közölte vele:

"Te ma biztos nem jössz be ide!"

Cserna a tárgyaláson azt állította, egyáltalán nem politikai nézeteit miatt akadályozta meg Szabó bejutását, hiszen "az úriembert" nem is ismeri. A meglehetősen közvetlen, tegező hangnemet azzal magyarázta, hogy

a kinti demonstráció miatt "felfokozott idegállapotban" volt,

ám, ha bárkit is megbántott volna, akkor elnézést kér. 

Baráti alapon

A történet itt, e töredelmes megbánással véget is érhetne – ám a legizgalmasabb kérdések csak ezután következnek. Cserna ugyanis leszögezte, hogy semmilyen utasítást nem kapott a Fidesztől arra vonatkozóan, kit nem szabad beeresztenie, biztosítási tervet "még magában sem" készített.

"Aki normálisan viselkedett, normális ember volt, azt beengedtem."

 - foglalta össze a metódust. 

Egyébként a rendezvény biztosítását "baráti alapon", mindenféle hivatalos, írásbeli szerződés nélkül látta el, miután Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő megkérte rá, 

"menjek el, figyeljek már oda, hogy ne legyen valamilyen rendbontás."

Nos, az nem is volt. Az azonban már minimum kérdéses, hogy Cserna önkéntes portaszolgálata mennyire volt szabályos. Szerinte rá az Egyenlő Bánásmód Hatóság szabályai nem is igazán vonatkoznak.

"Ha én azért nem engedek be valakit, mert mondjuk zöld a füle, megtehetem, hiszen magánemberként voltam jelen."

 - tette hozzá velősen.

Magánemberként

Hogy ez a hozzáállás mennyire felel meg a jogszabályoknak, azt inkább engedjük most el, és koncentráljunk arra a nem kevésbé erős állításra, hogy Cserna "magánemberként" mazsolázott a fórumra érkezők között. Ő ugyanis nem csak egy egyszerű Fidesz-szimpatizáns, vagy épp Zsigmond Barna Pál jó barátja, hanem 

A májusi rendezvény bejáratánál pedig annyira "magánemberként volt jelen", hogy saját bevallása szerint munkából jövet "magán felejtette" az önkormányzati biztonsági cég nyakbavalóját. 

Akkor tehát foglaljuk össze:

Az önkormányzati rendészet vezetője magánemberként, baráti alapon, szerződés nélkül biztosítja a kerületet vezető kormánypárt nyilvános rendezvényét, ahová az önkormányzati biztonsági cég hivatalos azonosító kártyájával a nyakában az érkezők között válogatva enged be azt, akit akar. 

Az eset messze nem csak azért ér meg egy kis utánagondolást, mert ez így minimum etikai aggályokat vet fel. Hanem mindenekelőtt azért, mert, amit itt látunk, az 

nem más, mint a NER működése kicsiben. 

Tegnap írtam arról a jelentésről, amely a szerint rangsorolta a különböző országokat, hogy ott mennyire érvényesül a jog uralma, vagy a hatalom akarata. Hogy e listán Magyarország miért ért el olyan szégyenletes helyezést, azt ez az újpesti történet nagyon szépen illusztrálja.

Végre egy nemzetközi rangsor, ami tényleg megmutatja, mi a baj Orbán Viktor rendszerével | Alfahír

A világ országainak jogállami helyzetéről adott ki jelentést a World Justice Project (WJP) nevű szervezet. Magyarország elég gyászos helyezést ért el az összeállításban - és ez annál is jóval nagyobb baj, mint a különböző demokrácia-és szabadságjogi listákon elért szintén egyre rosszabb eredmények.

A hivatalos szervek, illetve tisztségviselők és az állampárttá váló kormánypárt természetesnek tekintett arcátlan összefonódása, a flegma teflonarccal véghez vitt legnyilvánvalóbb jogtiprás, majd végül a balhé elvitele a legjelentéktelenebb szereplővel – ezek mára a rezsim napi rutinjává váltak. 

Mert mielőtt túlságosan is nagy jelentőséget tulajdonítanánk az ajtónálló személyének, lássuk világosan:

a fideszes fórum bejáratánál Cserna Sándor valójában Wintermantel Zsolt polgármester strómanja volt, ahogyan Wintermantel is Orbán Viktor strómanja. 

Ez a lovagi erényektől garantáltan mentes 21. századi korcs hűbéri lánc Budapest legtöbb kerületében és az ország sok száz településén húzódik a kiszolgáltatott közmunkásoktól a cinkossá kényszerített városházi alkalmazottakon és a földesurat játszó polgármestereken át egészen a Várban pöffeszkedő trónbitorlóig. Nem is lánc ez, sokkal inkább pókháló, amelyben egy egész nemzet vergődik lassan tíz éve. Ősszel eldől, van-e még erőnk kitörni belőle.