Újra drága barátok Putyin és Erdogan

A két ország közötti viszony erősen megromlott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót.

Az elhidegülésnek Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget. Az ellene július 15-én sikertelenül megkísérelt katonai puccs óta a török államfő most először utazott külföldre.

Putyin arról biztosította vendégét, hogy Oroszország mindig is ellenezte az alkotmányellenes fellépést. Erdogan méltatta, hogy Putyin közvetlenül az államcsínykísérlet után felhívta és támogatásáról biztosította őt.

Putyin visszatérne a régi kerékvágásba

Az orosz elnök konstruktívnak, őszintének nevezte a megbeszélést. Kiemelte, hogy a két ország viszonya sosem volt egyszerű, de az egymás iránti tisztelet mindig felfelé ívelte a kapcsolataikat. Putyin szerinte Erdogan oroszországi utazása jelzés arra, hogy a törökök javítani akarják a helyzetet, amiért hálás Erdogannak.

Hozzátette, hogy ebben az évben a teljes török-orosz kereskedelmi forgalom 43 százalékkal csökkent, amit nagy munka lesz újra megfelelő szintre hozni, de a folyamat már elindult. Erre szolgált a korábbi moszkvai gazdasági találkozó, illetve a sajtótájékoztatót követően ezért kerül majd sor a két ország nagy cégeinek vezetőivel való tárgyalásokra.

Putyin kijelentette, hogy a gazdasági mutatók javítása érdekében őszre török-orosz kormányközi ülést terveznek, majd 2017-ben a két állam stratégiai munkacsoportjai is találkozót tartanak a témában.

A gazdasági fellendülés fontos pillérei, a Törökországba tervezett atomerőmű, illetve a Török Áramlat megépítésére vonatkozó törekvések is újra jó úton haladnak, török részről már az engedélyek nagy része rendelkezésre áll.

Újságírói kérdésre válaszolva az orosz elnök elmondta: a Déli Áramlatot Bulgária és az Európai Bizottság hiúsították meg. Bár tudja, hogy a bolgárok eredetileg szerették volna a beruházást, az EU végül úgy döntött, nem garantálja a megépíthetőséget, az oroszoknak viszont 100 százalékkos garanciára van szükségük.

Turisztikai szempontból Putyin fontosnak nevezte, hogy a törökök biztosítsák az orosz állampolgárok biztonságát. A charter járatok visszaállításáról is szó esett, az erről szóló tárgyalások még folyamatban vannak, akárcsak a török építőipari szolgáltatók orosz piacra való visszaengedéséről.

A török elnök példaértékűnek nevezte a török-orosz kapcsolatokat

Erdogan, érzelmileg kissé túlfűtött beszédében Putyint többször is "drága barátom"-nak nevezte, majd több alkalommal tiszteletét fejezte ki az orosz nép iránt.

Nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy a puccsot követő első útja Oroszországba vezetett, és legfőbb céljának a kapcsolatok javítását nevezte. Abbéli reményének adott hangot, hogy a keddi megbeszélések ezt segítik majd elő.

Kiemelte: egyezség született arról, hogy a Törökországba tervezett atomerőművet a Roszatom építheti meg, a beruházás pedig minden lehetséges kormányzati kedvezményt megkap majd.

Fontosnak nevezte, hogy alakulóban van egy Oroszország, Törökország és Azerbajdzsán közötti, hármas formátumú regionális együttműködési rendszer.

Erdogan hosszan beszélt a sikertelen katonai puccskísérletről is. Háláját fejezte ki Putyinnak azért, hogy az orosz elnök azonnal felhívta az incidens után.

A Török Áramlat kapcsán ő is megerősítette, hogy az európai gázszállítást Ukrajna megkerülésével megoldani hivatott vezeték építéséről megegyezés született, a terveket pedig alaposan kidolgozzák a közeljövőben.

Példaértékűnek nevezte Oroszország és hazája kapcsolatát, amiben fontos szerepet játszik a problémák megoldásának szándéka és a közös célok kitűzése.

A sajtótájékoztató után a tárgyalások a szíriai rendezés és a terrorizmus elleni harc témájával folytatódnak.