Az oroszok által elkövetett népirtás ellen tiltakoztak magyarországi ukránok a Duna-parti holokauszt-emlékműnél

Az oroszok által elkövetett népirtás ellen tiltakoztak magyarországi ukránok a Duna-parti holokauszt-emlékműnél

A „Jednyst” (Egység) Ukrán Egyesület szervezett akciót Budapesten a Cipők a Duna parton holokauszt-emlékmű közelében vasárnap délután, azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik Mariupolban vesztették életüket – ismertette Facebook-oldalán a budapesti ukrán nagykövetség. Állításuk szerint az orosz hadsereg által elkövetett esetek célja az ukrán családok, állam, városok, közösségek, kultúrák elpusztítása, ami – mint fogalmaznak –

náci stílus.

Emlékeztetnek, Moszkva blokád alá vette Mariupol városát, ahol „emberek százezrei vannak víz, villany és élelem nélkül. Az emberek meghalnak a kiszáradástól és az éhezéstől anélkül, hogy ki tudnának szabadulni a romok közül”.

Képzeljék el, hogy majdnem 30 napig folyamatos ágyúzás és bombázás alatt állnak. Képzeld el, hogy a városban nincs fűtés. Nincs gyógyszer. Nincs víz. Nincs élelmiszer. Képzeljék el, hogy a barátaik nem a temetőben vannak eltemetve, hanem egyszerűen az önök udvarában

– áll a bejegyzésben, majd hozzáfűzik a színházban 1300 ember keresett menedéket, és a március 16-i bombatámadás alkalmával elpusztult az a 300 ember, akik a földszinti konyhában tartózkodtak. „Holttesteiket az állandó ágyúzás miatt nem lehet kiemelni a romok közül és elföldelni” – közlik a posztban.

Az ukrán követség úgy véli, Európa lakosságának minden lehetséges és lehetetlennek tűnő intézkedést meg kell tennie, hogy véget vessen ennek a tragédiának. Azt ígérik, amíg az általuk népirtásnak nevezett támadások folytatódnak, addig mindig újabb cipők fognak megjelenni a helyszínen, amivel arra emlékeztetnek, „Putyin minden nap újabb háborús bűnöket követ el, és még nem állítottuk meg”.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A megemlékezésről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is posztolt a közösségi médiába.