Ukrajnában nyolc év börtön járhat egy Facebook-posztért

A jövőben minden olyan posztolóval szemben, aki a mozgósítás ellen emel szót, 24 órán belül vizsgálatot indít az ukrán titkosszolgálat, az SZBU. 

Sokan különböző kibúvókat keresnek, hogy ne kelljen szülőföldjüktől ezer kilométere harcolniuk. A Kárpáthír azt írja, az ukrán katonai hatóságok fölöttébb gyanúsnak vélik, hogy a kárpátaljai sorozóbizottságok orvosai a behívásra kiszemelt férfiak kétharmadát alkalmatlannak nyilvánítják.
 
A megyei hadkiegészítő parancsnokság szerint túl sok azoknak a besorozott tartalékosoknak az aránya, akiknél az orvosi vizsgálat során a katonai szolgálattal összeegyeztethetetlen betegségeket állapítanak meg. Az éber katonák nem elégednek meg a szóbeli gyanakvással, "a mozgósítás szándékos szabotálása gyanújával" vizsgálatot is kezdeményeztek az ügyben.
 
Gyanítjuk, hogy nem a betegek, hanem a túlságosan ravasz emberek száma túl magas ezeken a vidékeken”
 
 – nyilatkozta Jurij Velicskanics, a megyei toborzó központ parancsnoka.
 
A gyanúsnak vélt eseteket megyei szakorvosi felülvizsgálatra küldik, s amennyiben bebizonyosodik a szándékos félrediagnosztizálás, az ügyet továbbítják a belügyi szervekhez. Ily módon kárpátaljai fiatalok ezrei, orvosok tucatjai kerülhetnek börtönbe. 
 
Nem kerülik el a hatóságok figyelmét azok sem, akik közösségi oldalakon fejtik ki a sorozással kapcsolatos ellenvéleményüket. A Korrespondent ukrán hírportál azt írja, a jövőben minden olyan posztolóval szemben, aki a mozgósítás ellen emel szót, 24 órán belül vizsgálatot indít az ukrán titkosszolgálat, az SZBU. 
 
A hatóságok szerint ugyanis, aki nem lelkesedik a fiatalok mundérba rántásáért, az az  "Ukrajna fegyveres erőinek és más katonai egységeknek  különleges időszakban történő akadályoztatásáról szóló törvény" hatálya alá eső bűncselekményt követ el. Egy karcosabb posztért öt és nyolc év közötti börtönbüntetést is kiszabhatnak. 
 
A hatalom egyébként nem a levegőbe beszél. A múlt héten egy mozgósítás elleni demonstrációt szervező újságírót már leültettek 60 napra.