Szijjártó: Kínának fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában

Szijjártó: Kínának fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Kínának fontos szerepe lehet a ukrajnai háború eszkalációjának megakadályozásában, erről Facebook posztjában írt, miután hétfőn telefonon beszélt Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel áttekintették az ukrajnai háború regionális biztonságra gyakorolt hatásait.

"Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, így fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában" - jelentette ki a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter

megköszönte kínai hivatali partnerének "ezirányú eddigi erőfeszítéseiket és azt, hogy felajánlották egyfajta mediátori szerep betöltését".

A külügyminiszter kínai kollégájával közölte azt is, hogy "Magyarország szomszédos országként a mielőbbi békében érdekelt, s most legfontosabb feladatunk annak biztosítása, hogy Magyarország ne sodródjon bele ebbe a háborúba".

Mint írja, Magyarország támogat minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely a béketeremtésre és az ahhoz vezető párbeszéd megindítására, illetve folytatására irányul.

Benkő Tibor szerint az oroszok nem rohanták le Ukrajnát

A honvédelmi miniszter szerint ez csak egy korlátozott célú támadás, amit az orosz hadsereg jelenleg is folytat Ukrajna ellen. Mondjuk ehhez érteni is kell, hogy megtudjuk különböztetni a lerohanást, a korlátozott célú támadástól - próbálta helyre tenni a honvédelmi miniszter a Telex újságíróját, aki szembesítette korábbi kijelentésével, amikor Benkő Tibor azt mondta, az ukrán határ menti orosz haderők átcsoportosítása nem utal arra, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát.

Szijjártó Péter a kínai külügyminiszternek beszámolt arról is, hogy a háború kitörése óta 170 ezren érkeztek Ukrajnából, "mi a hazánkba érkező valamennyi menekültet ellátjuk, közben pedig segítséget nyújtunk harmadik országok állampolgárainak a hazatérésben".

Jelenleg 200 olyan kínai állampolgár tartózkodik Magyarországon, aki Ukrajnából érkezett és ezen a héten utazik haza Kínába

- ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy kínai hivatali partnere köszönetet mondott az ő ellátásukért is.

Magyarország is felkerült a Moszkva által barátságtalannak tartott országok listájára

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára - számolt be róla az MTI. Az EU mellett a lajstromba bekerült Ukrajna, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia, Montenegró, Svájc, Izland, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Japán, Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan.