Unalmas volt a francia jobboldal utolsó elnökjelölti vitája - Fillon dominált

Nem  kérdéses, ki nyeri majd a második fordulót.

A BFM hírtelevízió gyors felmérése szerint a tévénézők 57 százaléka Fillont találta a meggyőzőbbnek. Az Elabe közvélemény-kutatóintézet szerint a jobboldali és centrista szimpatizánsokk 71 százaléka vélte úgy, hogy a volt miniszterelnök - aki Nicolas Sarkozy államfősége idején 2007 és 2012 között öt éven vezette a kormányt - nyerte meg a vitát.

A két jobboldali politikus közel két órán át az újságírók által feltett kérdésekre két-két perces időkeretekben a lényegre koncentrálva válaszolt, mindketten ismételten részletesen kifejtették a már ismert programjukat a gazdasági kérdéseket, a bevándorlást, az abortuszt, az azonos neműek házasságát vagy a francia-orosz viszonyt illetően.

Az első fordulóban 28 százalékkal második helyen végzett, 71 éves Alain Juppé volt a feszültebb és türelmetlenebb, sokáig ő diktálta a ritmust, és próbálta felhívni a figyelmet azokra a pontokra, amelyekben nem ért egyet a 62 éves Francois Fillonnal, aki viszont mindent bírálatot visszautasított.

"Igaz, hogy az én programon radikálisabb" - ismerte el Fillon, aki nem titkolja, hogy Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnököt tartja egyik példaképének.

Fillon szerint Franciaország a "lázadás szélére jutott", erről tanúskodtak tavasszal az erőszakba torkolló tüntetések a munkajogi reform ellen, valamint a szélsőjobboldal megerősödése. A volt miniszterelnök ezért elnökké választása esetén három hónapon belül radikális gazdasági reformokat hajtana végre a munkaidő, a nyugdíjrendszer és a befektetések területén.

Le Pen kénytelen balról tűz alá venni Fillont

A Politico elemzése szerint Marine Le Pen kampánycsapata mindenre fel volt készülve, csak arra nem, hogy Fillon gyakorlatilag kiütéses győzelemmel nyeri a republikánusok előválasztásának első fordulóját.Sébastien Chênu, a Le Pen kampánytanácsadója szerint Alain Juppé és Nicolas Sarkozy ellen is komoly stratégiával rendelkezett a párt, ezeket most dobhatják ki az ablakon: