Ungváry szerint Bayer Zsolt nagyapja nyilas gettóorvosból lett ÁVH-s besúgó

Ungváry szerint Bayer Zsolt nagyapja nyilas gettóorvosból lett ÁVH-s besúgó

A fideszes publicista írásaiban csak a szépre emlékezett, de nagyapja, Gyimes Károly valójában nem embermentő volt. Ungváry Krisztián történész szerint ezzel a családi traumával magyarázható Bayer arrogáns sértettsége.

„Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot” – mondja Ungváry Krisztián vasárnap reggel megjelent videójában, amit a Telex szemlézett. A történész lerántotta a leplet Bayer Zsolt fideszes megmondó ember nagyapjáról, Gyimes Károly sötét dolgairól. Kutatásait leváltári dokumentumokra apalozta.

Bayer Zsolt írásaiban idillikus képet fest anyai nagyapjáról. Mi sem áll távolabb a valóságtól.

Bayer nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt során gettóorvosként testüregi motozást megtanította a kiskőrösi gettó személyzetének, a háború után pedig gyorsan oldalt váltott és önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt. Bayer ezzel szemben azt állítja, nagyapja csupán embereket mentett, ezért pedig meghurcolta az ÁVH, és hálás zsidók mentették meg az Andrássy út 60. pincebörtönéből. Ez a történész szerint egyszerűen nem igaz.

Ungváry fontosnak tartja Bayer Zsolt családi múltjának feltárását, mivel sokat megérthetünk általa abból, hogy miért viselkedik így ez az ember. Kijelentette: „Magam is azt gondolom, hogy az embert mégiscsak determinálja a történelmi környezete”. Úgy véli, a „most mi jövünk, és nekünk dolgok járnak” szerepe egyfajta belső sértettségből, generációkon keresztül ívelő társadalmi traumákból fakad.

Bayer óriási lehetőséget kapott, hogy szembenézzen a múlttal és „ha szembenéz, talán képes lesz arra is, hogy ezt az állandó sértettségérzését megszüntesse” – vélekedett Ungváry Krisztián. Hozátette:

Ha csak annyit tesz, hogy nem hazudik saját nagyapjáról, hanem hallgat róla, akkor is egy centivel előre tudtunk lépni.

Gyimes Károly már 1937-ben a Nyilaskeresztes Párt egyik alapítója és egyik legfontosabb szervezője volt Kiskőrösön. A családot már akkoriban kifejezetten szélsőjobboldalinak tartották a helyiek. Gyimes apósa, Solti János is nyilas volt.

Bayer azt korábbi írásaiban is bevallotta, hogy nagyapja gettóorvos volt, de azt írta, embereket mentett. Bizonyítékként két levelet hoz fel, amelyek közül az elsőt a gettórendőr írta, aki maga is bűnös volt. A másik pedig egy olyan embertől származik, akinek nem voltak személyes tapasztalatai a kiskőrösi gettóról.

Ungváry Krisztián a Gyimes Károlyra nézve terhelő vallomások alapján az alábbiakról számolt be:

Tudjuk, hogy ő volt az, aki a hüvelyi motozást betanította ott a helyszínen serénykedő személyzetnek.

Ungváry ezzel kapcsolatban elmondja: az eljárás rendkívül durva volt, a kesztyűket sem fertőtlenítették, és mindenkin végrehajtották az embertelen procedúrát. A történész szerint Bayer nagyapja önként vállata ezt a feladatot.

Gyimes Károly 1945 után antifasiszta ellenállói múltat hazudott össze magának, ezzel próbálva félrevezetni a népbíróságot, amely végül fel is mentette. A terhelő vallomások jó része pedig eltűnt az ügyészségi aktából.

Bayer Zsolt nagyapja az '50-es években önként jelentkezett besúgónak, aki bizalmasairól jelentett.

A fideszes publicista korábban úgy mentegette nagyapját, hogy az semleges hangvételű jelentéseket írt. Nyilas múltja miatt az ÁVH-sok először nem is hittek Gyimesnek, provokátornak kiáltották ki. Később ennek ellenére beszervezték. Ungváry Krisztián azt feltételezi, hogy Bayer nagyapja ezután évtizedeken keresztül dolgozott az állambiztonságiaknak. A pontos időszak nem határozható meg, de az bizonyos, hogy 1953-tól 1961-ig ÁVH-s besúgóként tevékenykedett.

A történész kutatásai azt is kiderítették, hogy tartótisztjei nem mindig voltak megelégedve Gyimes munkájával. Ennak ellére megtartották az állambiztonságiak, sőt az sem zavarta őket, hogy 1961-ben egy bűnügybe keveredett:

Kétrendbeli magzatelhajtásért és erre való felbujtásért ítélték el és 1 év felfüggesztett börtönt, valamint 5000 forint pénzbírságot kapott.

„Bayer Zsolt egy kicsit megértőbb lehetne abban a diskurzusban, amit jelenleg az abortusz kapcsán folytat, hogyha a saját nagypapája tevékenységére gondol” – mondta ezzel kapcsolatban Ungváry.

Ungváry Krisztiánnak a témáról szóló cikkét a Telex hétfőn jelenteti meg.

(Címlapkép: Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája beszédet mond, mielőtt átvette a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat a Városliget Caféban 2022. március 10-én. MTI/Bruzák Noémi)