Uniós jelentés figyelmeztet: megdőlt a globális melegrekord

Uniós jelentés figyelmeztet: megdőlt a globális melegrekord

Immár hétfőn is olyan borzasztó forróság volt, hogy jócskán felszökött a globális átlaghőmérséklet a bolygón. Jobb, ha megszokjuk az egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségeket.

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón - derül ki a klímaváltozást figyelő szolgálat szerdai bejelentéséből.

Mint az MTI beszámolójában ismertették:

a vasárnapi rekord 17,09 Celsius-fok volt.

Egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségek jönnek

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy bár nem lehet kizárni további rekordokat sem, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban kissé csökken az átlaghőmérséklet. Mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy

az éghajlatváltozás egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségeket hoz magával, s példaként az áradásokat említette.

Legutóbbi 2023. július 6-án jelentettek rekordot, akkor 17,08 Celsius-fokot mértek. A hőmérséklet-ingadozásokról már 1940 óta készítenek feljegyzéseket.

(Fotó: Fürdőzők hűsítik magukat a Duna belgrádi szakaszán 2024. július 16-án. A szerb meteorológiai és vízügyi hatóság akár 40 Celsius-fokot elérő hőmérsékletre figyelmeztet a következő pár napban. MTI/EPA/Andrej Cukic)

Júniusra már több mint egy éve rekordmeleg volt

A Copernicus két hete jelentette be, hogy 2024 júniusa "melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta":

a globális átlag másfél Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet.

A klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet júniusban már 13. hónapja volt egyfolytában rekordmeleg.

(Címlapkép: A kifutójukba öntött jégkockákon hűsölnek a Prágai Állatkert jegesmedvéi 2024. július 10-én, amikor 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek a cseh fővárosban. MTI/AP/Petr David Josek)